Η τοποθέτηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη σκιά των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων του Βήματος για διασύνδεση ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με νονούς της νύχτας, λαθρεμπόρους και μαφιόζους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σημειώνει πως «αντί ο κ. Θεοδωρικάκος να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη έρευνα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia και επίορκους αξιωματικούς για να καθαρίσει τα κυκλώματα κακοποιών, το μόνο που έχει κάνει είναι να κωλυσιεργεί διαδικασίες και να αναβαθμίζει ακόμα και κατηγορούμενους αξιωματικούς».

Και συνεχίζει αναφέροντας πως «η απροθυμία του σήμερα να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η αναφορά του σε ”κάθαρση” της ΕΛ.ΑΣ με τις κρίσεις που έγιναν, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα» τα οποία και είναι:

-Γνώριζε για παράνομη δράση αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν και δεν τους έστειλε στη Δικαιοσύνη;
-Πώς μιλά για «κάθαρση» όταν αναβαθμίζει κατηγορούμενους;
-Γιατί δεν έστειλε την υπόθεση των επίορκων αστυνομικών στον Εισαγγελέα νωρίτερα, αφού τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από το Βήμα προέρχονται από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και δεν μπορεί να μην τα γνώριζε;
-Γιατί δεν απάντησε εάν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που αναφέρεται στις αποκαλύψεις ότι σχετίζεται με προστασία σε βενζινάδικα, βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου και συμμετείχε στις αποφάσεις για τις προ ημερών κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ;
-Γιατί δεν απάντησε εάν είναι ο διευθυντής του ένας από τους συνομιλητές των μαφιόζων στο ρεπορτάζ του Βήματος;
-Γιατί δεν απάντησε εάν υπάρχουν καταγγελίες για τον αξιωματικό που προτείνει για επικεφαλής στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ;

Στην Επιτροπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι ο νέος διοικητής διαθέτει «ήθος και εντιμότητα» ενώ παράλληλα αμφισβήτησε πλήρως την αποτελεσματικότητα του απερχόμενου διοικητή Ηλία Κοσσυβάκη.

Κατά την ακρόαση του υποστρατήγου Παναγιώτη Πούπουζα για την τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν την Κυριακή (σ.σ. 29.01.2023) διάβασα το δημοσίευμα του «Βήματος», είχα μόνο μία επιλογή. Να δώσω εντολή στην ΕΛΑΣ να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για να το ελέγξει και ταυτόχρονα να σταλούν αυτά στον Εισαγγελέα. Αυτά έγιναν αυτομάτως. Καθαρές, πεντακάθαρες κουβέντες».

Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε: «Όλα στο φως, πραγματική διαφάνεια και πραγματικός έλεγχος» και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην συκοφαντείτε τώρα και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν υπάρχει λόγος, αφήστε τον να κάνει την δουλειά του».

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «όταν ο υπουργός βρέθηκε μπροστά σε ένα δημοσίευμα που γράφει διάφορα, που πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛΑΣ και τη Δικαιοσύνη, ως προς τα πάντα και να μην μείνει τίποτα απ’ έξω και να λάμψει η αλήθεια», αυτό έπραξα και «περίμενα να πείτε ότι καλά έκανα και να συνεχίσω με αυτό τον τρόπο».

Θεοδωρικάκος για αποστρατεία Κοσσυβάκη

Για την αποστράτευση του προηγούμενου διοικητή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι «θέλω να είμαι σαφής. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα για να γνωρίσει και αναγνωρίσει θέματα. Συνεπώς, την έκθεση της περυσινής χρονιάς του κ. Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω – για να είμαστε αντικειμενικοί – ήταν πολύ περιορισμένη.

Γιατί ήταν προϊόν, μιας συνεργασίας η οποία ήταν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερη των τεσσάρων μηνών. Υπήρξε η συνέχεια, όμως, που είναι κακή. Είμαι σαφής. Στη δική μου αντίληψη, τα αποτελέσματα δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα της διαφθοράς όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι, είναι πενιχρά» και πρόσθεσε:

«Προσωπικά, θα ήθελα πολύ περισσότερες υποθέσεις που να έχουν διερευνηθεί. Τους τελευταίους μήνες, δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω στοιχειώδη ενημέρωση. Ό,τι ακούτε… Εκεί υπήρχε για τις υποθέσεις ένα στεγανό…»!

Μάλιστα ανέφερε πως για τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», αλήθεια ποιος «μπορεί να ήξερε αυτά τα πράγματα; Εάν δεν το ήξεραν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, από πού να το ήξερε…»;

Για κρίσεις στην ΕΛΑΣ

Ο υπουργός, κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν «γιατί ξαφνικά, ρε παιδί μου, συζητούνται και έρχονται στη δημοσιότητα πράγματα πάνω στις κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ;», σημειώνοντας πως επί των ημερών του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «δεν έχει πάει, μέχρι προχθές, ούτε ένας αστυνομικός με απόσπαση στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ούτε ένας, εάν σας λέει κάτι αυτό…», «γι’ αυτό τους ζήτησε: «Να προβληματιστείτε μην τυχόν τα πράγματα, είναι αρκετά διαφορετικά από ό,τι υποθέτετε ότι είναι…».

Αναφερόμενος στις κρίσεις της ΕΛΑΣ ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι «θα παρατηρήσατε πως από άποψη ποσότητας, δεν έγιναν τίποτα κοσμογονικές αλλαγές. Ο βασικός όγκος των αστυνομικών μας, παρέμεινε στις θέσεις τους και αυτό το θεωρώ λογικό γιατί οι προηγούμενες κρίσεις είχαν γίνει προ 8 μηνών, άρα θέλεις να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε στέλεχος να εργαστεί και να αποδώσει.

Είναι συγκεκριμένες οι αλλαγές και έχουν στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση και να υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις για τη λειτουργία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο έχουν παρθεί οι αποφάσεις».

Απάντηση σε Σπίρτζη

Στην ερώτηση που του έθεσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης γιατί δεν άφησε να γίνουν αργότερα οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ, όταν αυτές ξεκίνησαν τις ημέρες που συζητούσε η Βουλή την πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, απάντησε:

«Δεν μπορούσαν να πάνε πιο πίσω. Ήταν προγραμματισμένες με βάση τον νόμο. Έπρεπε να ολοκληρωθούν τώρα. Γνωρίζετε ότι μετά από δυόμιση μήνες έχουμε εκλογές, δεν θα μπορούσαμε πιο πέρα από τον Φεβρουάριο και γι’ αυτό προχωρήσαμε στις κρίσεις και δεν είναι ισχυρό το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα έχανε την εμπιστοσύνη της Βουλής».

«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά ας αφήσουμε ορισμένα πράγματα έξω από την κομματική πολιτική αντιπαράθεση όταν αφορούν την ΕΛΑΣ», ζήτησε ο υπουργός και τόνισε είπε πως είναι διατεθειμένος, όποιο θέμα θέλει η αντιπολίτευση να έρθει στην Επιτροπή ή στη Βουλή, να συζητηθούν.