«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών οφείλει επιτέλους να προβληματίσει όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, πριν να είναι αργά. Το υψηλό ποσοστό της ακροδεξιάς πλήττει την ίδια την Δημοκρατία. Η δύναμη των ακροδεξιών και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων αυξάνεται σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει σταματήσουν να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και να δώσουν άμεσα απαντήσεις στα οξυμμένα προβλήματα. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό. 
 
»Το κόμμα της κ. Μέρκελ κερδίζει καταγράφοντας όμως μεγάλες απώλειες. Η πολιτική της στην οικονομία ήταν βαθιά συντηρητική με προώθηση της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη αλλά στο προσφυγικό ήταν ευρωπαϊκή προωθώντας τον στόχο της κοινής διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και όχι η αλλαγή επί το χείρον της πολιτικής στο προσφυγικό. Μία αντίθετη εξέλιξη θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους ακροδεξιούς και στους αντιευρωπαϊστές να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στο πολιτικό σκηνικό.
 
»Η ήττα του κ. Σουλτς δείχνει ότι απαιτείται μία νέα προοδευτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας μακριά από συντηρητικές πολιτικές. Η σοσιαλδημοκρατία πληρώνει και στη Γερμανία τα λάθη της. Έχει, όμως, δώσει το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στα επιτυχημένα παραδείγματά της, για αυτό οφείλει να ανασυγκροτηθεί με μία νέα προοδευτική ατζέντα που θα φέρει την ευημερία. Το οφείλει στη νέα γενιά. Με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μία πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης και όχι μονομερούς λιτότητας. Αυτή είναι η πρόκληση όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την χώρα μας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε» δήλωσε ο Θεοχαρόπουλος.