Σε αδιέξοδο παραμένει η υπόθεση του ανοίγματος των ναών την ημέρα των Θεοφανείων, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τον προβληματισμό του […] κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία».

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε την «ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα». Ωστόσο, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας και του Ιερώνυμου κατά την ορκωμοσία.

Όπως είχε ενημερώσει, αρχικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιερώνυμος δεν θα πήγαινε στη σημερινή ορκωμοσία. Σημειώνεται ότι τυπικά ο Αρχιεπίσκοπος δίνει το «παρών» όταν ορκίζεται ο πρωθυπουργός. Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας, μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι (ΣΚΑΪ) ενημέρωσε ότι ο Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία. Σε τρίτη του εμφάνιση, αυτή την φορά στην ΕΡΤ, ενημέρωση ότι ο αρχιεπίσκοπος θα ορκίσει μόνο την πρώτη φουρνιά των νέων μελών της κυβέρνησης.

Κατά την ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος είπε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και στα νέα μέλη της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε με νόημα, «και καλή συνεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από συνεδρίαση της δήλωσε ότι «δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εν­τός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509)».

Η Ιερά Σύνοδος ανοίγει τους ναούς για τους πιστούς στα Θεοφάνεια απέναντι στην κυβερνητική απόφαση

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, γίνεται έκκληση να πειστεί η Εκκλησία να πειθαρχήσει στις αποφάσεις της κυβέρνησης, με την Αριστοτελία Πελώνη να δηλώνει στο ραδιόφωνο του Alpha πως «ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ’ αναθεωρήσει τη στάση της». Ακόμη, η ίδια πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Κατά την Αρ. Πελώνη, η κυβέρνηση «βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας», φροντίζοντας βέβαια να αναγνωρίσει πως η Εκκλησία έχει μέχρι σήμερα «επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση». Συμπληρώνεται δε πως η ίδια ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε με νόημα πως «ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας», ενώ δημοσιεύματα του εκκλησιαστικού Τύπου μεταφέρουν αντίστοιχες «δεσμεύσεις» κυβερνητικών στελεχών.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε ακόμα μία διπλή εμφάνιση την Τρίτη. Στην πρώτη του εμφάνιση, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα κανάλια παραδέχτηκε χωρίς κανέναν δισταγμό και ντροπή τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου απέναντι στους λοιμωξιολόγους που προειδοποιούσαν.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Ωμή παραδοχή εγκληματικών επιλογών από την κυβέρνηση κόντρα στους λοιμωξιολόγους για τη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια, λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real, υποστηρίζοντας πως «δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με την Εκκλησία».

«Όταν πήραμε την απόφαση παραμονή της Πρωτοχρονιάς να ακολουθήσουμε μια επιθετική στρατηγική μειώσεως της πανδημίας, που λέει πριν πάμε σε ένα σταδιακό χαλάρωμα ορισμένων μέτρων κάνουμε μια τελική προσπάθεια να μειωθεί όσο γίνεται η πανδημία για να έχουμε μπροστά μας μεγαλύτερη ευελιξία χειρισμών κυρίως γιατί είδαμε ότι στις χώρες της Ευρώπης ότι όταν ξέσπασε το τρίτο κύμα, ξέσπασε με μεγάλη σφοδρότητα και δεν πρόλαβαν να το διαχειριστούν. Η απόφαση ήταν να κρατηθεί μυστική όσο γίνεται περισσότερο γιατί φοβηθήκαμε ότι έστω για τις λίγες ώρες που θα ήταν ανοιχτή η αγορά, αν διέρρεε η καραντίνα θα είχαμε φαινόμενα συνωστισμού όπως είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποδείχθηκαν εξαιρετικά μοιραία. Με αυτή την λογική δεν έγινε η επικοινωνία με την εκκλησία» δήλωσε ακόμα προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για το (ακόμα ένα) φιάσκο της απόφασης της κυβέρνησης για τις εκκλησίες, ενώ εξέφρασε την «ελπίδα» του πως μέχρι αύριο θα έχει αλλάξει η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας.

«Εγώ έχω μια ελπίδα ότι έως αύριο θα έχουν επικρατήσει ηρεμότερες σκέψεις, διότι αν αυτό που φοβόμαστε εμείς και οι γιατροί βγει αληθινό και συγκεντρωθεί κόσμος στις εκκλησίες και έχουμε τις επόμενες ημέρες αύξηση του ιού, θα θρηνήσουμε πολλούς νεκρούς και οι κόποι θα έχουν πάει χαμένοι. Δεν πιστεύω ότι η Εκκλησία θέλει να πάρει επάνω της μια τόσο μεγάλη ευθύνη» δήλωσε ο υπουργός.