Αναλυτικά η ανακοίνωση των Σωματείων:

«Από πρωτοχρονιά άνεργοι! Αυτό το δώρο επιφύλασσε προς τους εργαζόμενους  η εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβικά ως τώρα το έργο της φύλαξης στα εργοτάξια του μετρό. Και αυτό παρόλο που με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ακόμη δεν έχει καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων όπως όφειλε μέχρι τις 21 Δεκέμβρη! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με βάση τις ίδιες καταγγελίες οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι η εταιρεία έχει καταβάλλει ένα μέρος των χρημάτων μετά και τις αντιδράσεις, εξακολουθεί να υπάρχει υπόλοιπο χρωστούμενων  την ίδια στιγμή που το κύμα της ακρίβειας έχει σαρώσει το εισόδημα από κάθε εργατικό σπίτι.

Δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται απλήρωτοι στον δρόμο μιας και λήγει η σύμβαση της συγκεκριμένης εταιρείας και αναλαμβάνει άλλη για το ίδιο έργο,  στους ίδιους χώρους, με ίδιες ευθύνες. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την αθλιότητα του θεσμού της εργολαβίας. Ένας θεσμός με βάση τον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς παραμένουν όμηροι και με ημερομηνία λήξης.

Ο θεσμός των εργολάβων – δουλέμπορων, οι δεκάδες μορφές ελαστικής απασχόλησης, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες για μισθούς ψίχουλα υπάρχουν και επεκτείνονται όλα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό συμβαίνει γιατί όχι μόνο όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις διατηρούν ένα άκρως αντεργατικό πλαίσιο, αλλά και γιατί η καθεμία από αυτές έχει βάλει και βάζει την δικιά της υπογραφή με νέους νόμους σε βάρος των κατακτήσεων των εργαζόμενων.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και όλοι οι δορυφόροι τους είναι απολύτως υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση. Είναι υπεύθυνοι επίσης και  για το ότι τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας παρατηρούνται σε έργα που το ίδιο το δημόσιο και οι φορείς του αναθέτουν στους διάφορους εργολάβους. Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά και ένα έργο όπως το μετρό το οποίο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε “μαύρη τρύπα” και που έχει “καταπιεί” εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες οι οποίοι εκτός των άλλων, ταλαιπωρούνται από ένα έργο που εξαιτίας των ίδιων δεν λέει να ολοκληρωθεί τα τελευταία, πολλά χρόνια!

Η πολιτική των ίδιων κομμάτων είναι που ευθύνεται για την όξυνση της καταστολής σε βάρος των εργαζόμενων. Σκοπός τους είναι να λύσουν τα χέρια της εργοδοσίας προκειμένου να λειτουργεί ασύδοτα. Οι απολύσεις στα εργοτάξια του μετρό, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στη φύλαξη συνολικότερα, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς προγράμματα, χωρίς καμία σταθερότητα, συνδέονται άμεσα και με τις απολύσεις των τριών εκλεγμένων συναδέλφων μας από σωματεία που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Δεν θα τους περάσει! Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι τους. Θα ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και σε αυτή είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος εγγυητής για τις δουλειές μας, για την ίδια μας την ζωή είναι ο ίδιος ο οργανωμένος μας αγώνας. Απαιτούμε τώρα:

  • Ανεξαρτήτως από το ποιος εργολάβος αναλάβει το έργο, όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν να παραμείνουν στις δουλειές τους, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή σε βάρος των δικαιωμάτων τους.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία, με κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους.
  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, το δώρο Χριστουγέννων και να διευθετηθεί άμεσα οποιαδήποτε εκκρεμότητα.

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εκλεγμένων συναδέλφων μας».