Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Θετικής Φωνής, Γιώργος Κεράτσας, μίλησε στο ΤΡΡ και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press για το νέο αυτό σημαντικό βήμα. «Η ιδέα ξεκίνησε με την διαπίστωση μίας αντικειμενικής μετρήσιμης ανάγκης, η οποία είναι ότι, -σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ- τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια, υπάρχει μία αύξηση στη διάγνωση HIV στα άτομα μη ελληνικής καταγωγής» εξηγεί. Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και δραστηριοποιείται για αρκετά χρόνια στο επίπεδο της πρόληψης κι ενημέρωσης.
«Έχουμε παρατηρήσει διάφορα εμπόδια και προκλήσεις των παιδιών μη ελληνικής καταγωγής στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέταση αλλά και με τη διασύνδεση με δημόσιους φορείς… ειδικά μάλιστα σε πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, σε περιπτώσεις που διαγνωστούν με HIV» αναφέρει κι εξηγεί: «Ένας σημαντικός παράγοντας που γεννά αυτά τα εμπόδια είναι ότι πολλά απ’ αυτά τα άτομα δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Στο checkpoint δεν απαιτείται να έχει το άτομα που θα το επισκεφτεί ΑΜΚΑ, ταυτότητα ή οτιδήποτε άλλο. Η εξέταση είναι δωρεάν, ανώνυμη, γρήγορη -δε ζητάμε κανένα έγγραφο. Υπάρχει έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης και ειδικά για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, υπάρχουν αυξημένες προσκλήσεις. Όταν, δηλαδή, μιλάμε για άτομα που έχουν δύο μειονοτικές ταυτότητας, και αυτή του πρόσφυγα και αυτή της ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητας, το στίγμα είναι περισσότερο, και οι προκλήσεις στην καθημερινότητα πολλαπλές. Έχουμε, τέλος, παρατηρήσει ότι υπάρχει κι ένα τεράστιο χάσμα στη διαπολιτισμική επικοινωνία. Γι’ αυτό, τα άτομα που θα απασχοληθούν στο ειδικό αυτό κέντρο checkpoint είναι άτομα από αυτές τις κοινότητες, μιλάνε σε 9 διαφορετικές γλώσσες, έχουν προσφυγικό-μεταναστευτικό background και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες που μπορεί να έχουν τα ωφελούμενα άτομα της κοινότητάς τους».
Κοινή μας διαπίστωση πως λόγω θρησκευτικής επιρροής υπάρχει μία δυσκολία στην αντίληψη της σεξουαλικότητας γενικότερα. «Υπάρχει μια δυσκολία στο να αντιληφθούμε τι μπορεί να είναι φυσική ανάγκη, τι είναι αποδεκτό… κι αυτές οι δυσκολίες έχουν να κάνουν κυρίως με το θρησκευτικό υπόβαθρο. Στις ενημερώσεις που κάνουμε σε πληθυσμό μη ελληνικής καταγωγής, πρέπει να μιλήσουμε πολύ απλά για τη σεξουαλικότητα -ακόμα και για πράγματα που εμείς τα έχουμε αυτονόητα, όπως για τον αυνανισμό, για το πόσο φυσική μπορεί να είναι αυτή η ανάγκη, για το πρωκτικό σεξ… Πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων και να ξέρουν πως οποιαδήποτε ερώτηση και σχόλιο είναι ευπρόσδεκτα».