H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην μετάλλαξη Δέλτα τονίζοντας την υψηλή μεταδοτικότητα που έχει, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε για τη βαρύτητα της νόσησης. «Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, και τα άτομα που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, καθώς και εκείνα κάτω των 18 ετών» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, και τα τέσσερα εμβόλια που έχει η Ελλάδα στην διάθεση της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά με προστασία από 85% και άνω κατά περίπτωση εμβολίου. «Το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως του 33%» πρόσθεσε κάνοντας έκκληση για ολοκλήρωση των εμβολιασμών «και με τη δεύτερη δόση».

Έχει αποδώσει η πρόσκληση για εμβολιασμό στους άνω των 60 «αλλά όχι στον βαθμό που θα ήταν ο καλύτερος, αλλά έχει βελτιωθεί» είπε.

Όπως ανέφερε, η επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση. Για τον εμβολιασμό των εφήβων θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια.

«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι το οποίο θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από τον covid» είπε. Η ασφάλειά τους παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που το εφαρμόζουν. Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8 εκατ. Δόσεις, και είχαν προκύψει 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας αλλά οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος.

Η Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, στις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια και την πανδημία αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στάθηκε στο ότι έχουν πραγματοποιηθεί 74.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασμούς. «Σήμερα ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», είπε. Το ποσοστό ολοκληρωμένου εμβολιασμού φτάνει το 38% στον γενικό πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι δεν ακολούθησε η καθιερωμένη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους προς την επιτροπή.