Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γαλλικού Προεδρικού Μεγάρου σε καραντίνα θα τεθεί για 7 ημέρες ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό μετά από RTPCR τεστ, στο οποίο υποβλήθηκε παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπτώματα. Όπως επισημάθηκε, ο πρόεδρος «θα συνεχίσει να εργάζεται και να διασφαλίζει τις δραστηριότητές του από απόσταση».

«Από τη στιγμή ο πρωθυπουργός το πληροφορήθηκε, μπήκε αμέσως σε καραντίνα για να τηρηθούν οι κανόνες επί του θέματος. Η εργασία του θα προσαρμοστεί, ώστε να μπορεί εργαστεί εξ αποστάσεως τις επόμενες επτά ημέρες», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.

Σε καραντίνα έχει τεθεί και ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, αφού είχε έρθει νωρίτερα σε επαφή σε δείπνο τους με τον Μακρόν χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται πως η διάγνωση αυτή έγινε εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα με τα κρούσματα να ανέρχονται το προηγούμενο 24ωρο σε 17.615, έναντι των 11.532 της Τρίτης, ενώ χθες ο Γάλλος Πρόεδρος είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πορτογάλο Πρόεδρο, Αντόνιο Κόστα.

Στη Γαλλία το γενικό lockdown έπαψε να ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί εξ αρχής θέτοντας, ωστόσο, σε ισχύ πολύ αυστηρούς περιορισμούς ενόψει ανησυχητικών υγειονομικών δεδομένων για την Ευρώπη κατά τις γιορτές.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Καστέξ την περασμένη Πέμπτη, οι υγειονομικοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δεύτερου κύματος και δεν έχουμε επιτύχει τον στόχο των 5.000 ημερήσιων κρουσμάτων έως τις 15 Δεκεμβρίου» είχε δηλώσει τονίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κατά τις γιορτές.