Συνέντευξη στον Δημήτρη Λαμπρόπουλο και τον Ορέστη Βέλμαχο 

Τα είπαμε μετά το live τους, όπου μάς μίλησαν για τη σχέση τους με την παράδοση και το πώς την προσάρμοσαν στη δική τους πραγματικότητα. Το πώς γνωρίστηκαν ο Γιώργος με τον Βάϊο «μέσω ενός κοινού τους φίλο πάνκη, όταν έψαχναν να αγοράσουν μια γκάιντα για τον παππού του Βάϊου». Για το πώς από μια εκδήλωση στην Ορεστιάδα προστέθηκε ο Πάνος, για τα όνειρά τους για το μέλλον και το πώς είναι τελικά αυτό το «πάρτι» που στήνουν σε κάθε τους εμφάνιση.

Είστε ένα συγκρότημα από την Ορεστιάδα. Να πούμε κατ' αρχήν ποιοι είσαστε;

Βάϊος: Εμείς οι τρεις είμαστε στο συγκρότημα, ο Σταυρίδης Γιώργος (νταούλι, θρακιώτικη λύρα και φωνητικά), Χαρακοπίδης Βαϊτσης (Γκάιντα ή τσαμπούνα, ζουρνάς, καβάλ και φωνητικά) και ο Πάνος Γκίνης (ηλεκτρική κιθάρα).


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Είσαστε τα τελευταία χρόνια μαζί, τι ήταν αυτό που σας έδωσε το έναυσμα, το σπίρτο ποιο ήταν για να ξεκινήσετε;

Γιώργος: Κάποια στιγμή σε ένα μουσικό πρότζεκτ που έκαναν στην Αλεξανδρούπολη, μας πήραν τηλέφωνο να συμμετάσχουμε και εμείς αυτό. Στο πλαίσιο του ίδιου πρότζεκτ, ο Παναγιώτης με κάποια παιδιά από την Αλεξανδρούπολη έκαναν το δικό τους σχήμα.

Με τον Παναγιώτη γνωριζόμαστε χρόνια και είχαμε πει απ' έξω απ' έξω ότι μπορεί να συνεργαστούμε, αυτό συνέβη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ όπου αρχίσαμε να τζαμάρουμε όλοι μαζί και ήταν μια βραδιά αξέχαστη για πολλούς και για εμάς. Ήταν έτσι, ας πούμε, το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτό το πάντρεμα της γκάιντας, του νταουλιού και της ηλεκτρικής κιθάρας και από εκεί και πέρα δέσαμε όλοι μαζί.

Θραξ Πανκς λοιπόν. Πώς προέκυψε το όνομα και γιατί;

Βάϊος: Κάποια στιγμή ζητήθηκε να παίξουμε σε ένα φεστιβάλ, και έπρεπε να βγάλουμε ένα όνομα προκειμένου να μπει και στην αφίσα και να εμφανιστούμε. Κάπως και εκεί μας ήρθε το Θραξ Πανκς.

Γιώργος: Μέχρι τότε γράφαμε «θρακιώτικο γλέντι» και μας λένε, παιδιά δεν βγαίνει έτσι πρέπει να βρούμε ένα όνομα. Όπως πίναμε ένα καφέ μάς βγήκε αυτό το όνομα, οι Θραξ Πανκς.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Θρακιώτικο γλέντι, θρακιώτικη ουσία ήταν, ας πούμε, η μουσική σας. Πώς το ενώσατε με το πανκ;

Γιώργος: Με τον Βάϊο γνωριστήκαμε λόγω του παππού του, επειδή ψάχναμε να αγοράσουμε μαζί μια γκάιντα για τον παππού του, όντας φοιτητές με έναν φίλο που άκουγε πανκ που τον καιρό εκείνο μάθαινε γκάιντα και τσαμπούνα νησιώτικη.

Ψάχναμε λοιπόν μαζί με τον Βάϊο, δεν είχαμε και πολλά λεφτά εν τω μεταξύ, και ο φίλος μας λέει «θα πάτε στην Ορεστιάδα θα βρείτε αυτόν και θα πάρετε από εκεί». Πήγαμε λοιπόν μαζί με τον Βάϊο στην Ορεστιάδα, μετρήσαμε τα λεφτά μας, του δώσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε, και πήραμε την γκάιντα. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, φίλοι της μουσικής πανκ και από πολύ μικροί λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής, δέσαμε και προχώρησε το πράγμα.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Πώς προέκυψε το συγκρότημα; Ποιο ήταν αυτό το πάτημα για να ξεκινήσετε;

Βάϊος: Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος, με τον Σταυρίδη παίζουμε από το 2008, που είχαμε φανταστεί ότι η όλη παράσταση πρέπει να γίνει πιο όμορφη, να έχει αρχή μέση και τέλος. Ψάχναμε για μουσικούς και για άλλες ιδέες και όλο αυτό το είχαμε στο μυαλό μας και έτυχε ο Γκίνης να σκέφτεται ακριβώς το αντίστοιχο με αυτό που θέλαμε να κάνουμε και με τον Πάνο. Βρήκαμε το πάτημα για να ξεκινήσουμε και να κάνουμε αυτό που κάνουμε τώρα, ξεκινήσαμε τις πρόβες.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Πάνος: Εγώ όταν είδα τα παιδιά τους είπα «θέλω να έρθω στην μπάντα σας». Έπαιζαν τα παιδιά με την γκάιντα και το νταούλι και τους πιάνω και τους λέω «Μάγκες έχετε έναν θησαυρό στα χέρια σας, να το ψάξουμε και με την κιθάρα και μπορεί να βγει κάτι πολύ ωραίο». Δηλαδή, εγώ το πίστευα ότι μπορεί να βγει κάτι πολύ ωραίο, δεν πίστευα, όμως, ότι θα μπορεί να υπάρχει μια τόσο μεγάλη εξέλιξη. Αλλά πίστευα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό.

Η αντίδραση του κοινού σε όλο αυτό ποια είναι; 

Βάϊος: Κατ' αρχήν μας αρέσει πάρα πολύ όλο αυτό που κάνουμε, να παίζουμε μουσική με το στυλ αυτό που παίζουμε, και όταν βλέπουμε και ο κόσμος που μας ακούει από κάτω να ανταποκρίνεται, προσπαθούμε όλο και πιο πολύ να παίζουμε καλυτέρα και πιο δυνατά, ακόμα και πάνω στη σκηνή την ώρα της συναυλίας. Έτσι το εκλαμβάνουμε εμείς. Ετοιμάζουμε καινούργια πράγματα, βάζουμε καινούργιες ιδέες, όσο βλέπεις όλο αυτό, τόσο και εσύ παίρνεις τα πάνω σου και βγάζεις όλο και περισσότερο ενέργεια.

Γιώργος: Μαζί το πάμε, μαζί με το κοινό, εγώ έτσι το βλέπω, όσο παίρνεις τόσο περισσότερο δίνεις.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Τι δουλειά κάνει ο κάθε ένας και πόσο δύσκολο είναι να βρεθείτε όλοι μαζί για να πάτε στο στούντιο ή σε κάποια συναυλία;

Βάϊος: Δουλεύω σε ένα εργοστάσιο στην Ξάνθη, μια δουλειά που είναι πάρα πολύ απαιτητική και πρέπει να είμαι εκεί συνέχεια. Και πρέπει όταν έχουμε ας πούμε μια συναυλία το Σάββατο στην Αθήνα, να έρθουν να με πάρουν από την Ξάνθη αμέσως μετά τη δουλειά, να φορτώσουμε τα πράγματα μας, ενδεχομένως να κάνουμε και μια πρόβα. Όταν τελειώσει η συναυλία, πρέπει κατευθείαν να πάρουμε τον δρόμο, για να γυρίσουμε πίσω, για να είμαστε στην δουλειά μας.

Γιώργος: Ζω στην Ορεστιάδα, η κύρια εργασία μου είναι τα μελίσσια και τα χωράφια. Όταν ο Πάνος είναι στην Αλεξανδρούπολη, οπότε τελειώνω εγώ την δουλειά, περνάω τον παίρνω με το αμάξι και πάμε στην Ξάνθη για να πάρουμε και τον Βάϊο.

Βάϊος: Την Τετάρτη, καλή ώρα, παίζαμε στην Θεσσαλονίκη. Σχόλασα από τη δουλειά και ήρθαν τα παιδιά να με πάρουν. Για την ακρίβεια, έφυγα μια ώρα νωρίτερα από τη δουλειά, πήγαμε στη συναυλία, παίξαμε, φορτώσαμε αμέσως μετά και γυρίσαμε. Πέμπτη στη δουλειά. Παρασκευή πάλι στη δουλειά, σχόλασα και καπάκι πήρα το αεροπλάνο και ήρθα Αθήνα για να παίξουμε. Αύριο πάμε Θεσσαλονίκη για συναυλία, και πάει κάπως έτσι…

Πάνος: Εγώ τελείωσα γεωλόγος, μένω στην Αλεξανδρούπολη, έκατσα κάποια χρόνια στην Θεσσαλονίκη και δούλεψα σαν ναυαγοσώστης, κατέβηκα στην Αθήνα για να ψαχτώ, να δω τι μπορώ να κάνω.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Έχετε κάποιο ταβάνι ή το πάτε κάθε φορά και «ας δούμε πώς θα πάει»;

Βάϊος: Ο κάθε ένας από εμάς έχει κάποιους προσωπικούς στόχους για το τι θέλει να κάνει, αλλά νομίζω ότι και στους τρεις μας, μας αρέσει που παίζουμε, θέλουμε να παίζουμε, να εξελίξουμε αυτό που κάνουμε. Θέλουμε να κάνουμε ένα τουρ οργανωμένο, και νομίζω ότι έχουμε ένα πλάνο για το πώς θέλουμε να κινηθούμε για τα επόμενα δυο χρόνια.

Πάνος: Κάτι σημαντικό σε όλο αυτό είναι, ότι έχει ουσία όλο αυτό που κάνουμε και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε χημεία. Δηλαδή μπορεί να ιδρώνεις, να κουράζεσαι, να μαλώνεις αλλά δεν μας σταματά αυτό, πιάνουμε τα όργανα μας και τα ξεχνάμε όλα.

Γιώργος: Παίζουμε μουσική από παιδιά και νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν υπάρχει δηλαδή ταβάνι.Μας αρέσει να παίζουμε και θα το πάμε μέχρι εκεί που πάει.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Έχετε χαρακτηρίσει τις συναυλίες σας ως ένα πάρτι, ο κόσμος που έρχεται να σας δει, τι μπορεί να περιμένει από τους Θραξ Πανκc;

Γιώργος: Το θέμα είναι μερικές φορές το τι μπορεί να περιμένουμε εμείς από το κοινό που θα έρθει να μας ακούσει, το λέω αυτό σκεφτόμενος την προηγούμενη συναυλία μας, που παίζαμε στην Θεσσαλονίκη, στην Νεάπολη, όπου υπήρχαν άνθρωποι άνω τον εβδομήντα, οι όποιοι περίμεναν να μας μιλήσουν και να βγουν φωτογραφίες μαζί μας, τρελαμένοι με την μουσική μας, με την γκάιντα και την παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Υπήρχαν και μικρά παιδιά σκαρφαλωμένα στα κάγκελα, με τα χέρια ψηλά κάνοντας head banging στον Παναγιώτη μπροστά, που πειραματιζόταν με την κιθάρα. 


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Βάϊος: Στο μυαλό μου εγώ το έχω, ότι θέλω ο άλλος που θα έρθει να ταξιδέψει, να μπει δηλαδή σε μια κάψουλα και να περάσει με την μουσική μας μέσα από διαφορές διαστάσεις. Μπορεί κάποια στιγμή να ακούσει κάτι συναισθηματικό και να θυμηθεί μια δύσκολη στιγμή οτιδήποτε, μετά να ακούσει πανκ και να γίνει πάρτι, μετά να χορέψει με ένα παραδοσιακό που θα ακούσει, θέλουμε να έχουμε ποικίλα συναισθήματα στις συναυλίες μας.
 
Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Ποια είναι τα σχέδια σας για τον χειμώνα; Κάποιες εμφανίσεις ή κάποιον δίσκο;

Βάϊος: Τον χειμώνα σίγουρα θα γράψουμε έναν δίσκο, δηλαδή όλο αυτό που παίζουμε τώρα στις συναυλίες μας, θα κάτσουμε τον χειμώνα και θα το γράψουμε σε έναν δίσκο, αυτές είναι οι βλέψεις μας για το άμεσο μέλλον. Από συναυλίες ως τώρα έχουμε να παίξουμε, από αυτές που έχουν ανακοινωθεί, είναι στην Κρήτη, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο και στις 16 Σεπτεμβρίου στα Χανιά στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, στις 23 Σεπτεμβρίου στην Ορεστιάδα και στις 30 Σεπτεμβρίου στην Κατερίνη στην πανελλήνια οικογιορτή.

Γιώργος: Για μας ο χειμώνας θα έχει πολύ στούντιο, δηλαδή αυτό που κάνουμε και πως θα το δουλέψουμε για να το εξελίξουμε.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Και με τα λόγια των Θραξ Πανκc:

Και αστίλα και χωριατίλα, και κουλτούρα και Σεπουλτούρα, και ευχή και κατάρα,

κυρίες και κύριοι,

Οι Thrax Πανκc