Ρεπορτάζ των Γεωργίας Κριεμπάρδη & Νεκταρίας Ψαράκη

«Οι αλλοδαποί φυλακισμένοι που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αποκαλύπτει ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος εκπροσωπεί έναν υπήκοο Γεωργίας που πάσχει από ηπατίτιδα. «Είχε σοβαρές ενοχλήσεις στο συκώτι, μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Χίου και του έδωσαν παραπεμπτικό για νοσοκομείο των Αθηνών όπου θα έπρεπε να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Το κατάστημα φυλακών Χίου έστειλε διαβιβαστικό στον Άγιο Παύλο, το νοσοκομείο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού για να τον μεταγάγουν εκεί προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εν τούτοις, έλαβαν απάντηση ότι δεν θα μπορέσουν να τον δεχτούν, λόγω του ότι δεν θα μπορέσουν να τον πάνε σε κάποιο νοσοκομείο, διότι στερείται ΑΜΚΑ», περιγράφει.

Τονίζει ωστόσο, ότι υπάρχει ο νόμος 4985/2022 ο οποίος έχει πάρει ΦΕΚ ήδη από 27 Οκτωβρίου 2022 που σύμφωνα με το άρθρο 84 ο κάθε κρατούμενος που δε διαθέτει ΑΜΚΑ, μπορεί μετά από αίτησή του στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείται να λάβει ένα προσωρινό ΆΜΚΑ, το λεγόμενο ΠΑΥΠΕΚ (Προσωρινός Αριθμός Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένων). «Το θέμα είναι ότι υπάρχει μία απροθυμία των συναρμόδιων υπουργείων να εκδώσουν την ΚΥΑ που απαιτείται, ούτως ώστε οι αλλοδαποί κρατούμενοι που στερούνται ΑΜΚΑ να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη. Αφορά όλους τους αλλοδαπούς που δεν έχουν ΑΜΚΑ. Ενώ ο νόμος υπάρχει από τον Οκτώβριο 2022, μέχρι σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχουν υπογράψει την ΚΥΑ και άρα οι αλλοδαποί κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αναλύει.

«Ζούμε στη χώρα που πρέπει να γίνουν ανθρωποθυσίες για να γίνουν έργα»

Έτσι, ο εντολέας του Αλέξη Γεωργούλη, βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένος στις φυλακές της Χίου, πάσχοντας από ηπατίτιδα, σε πολύ άσχημη κατάσταση, με έντονες ενοχλήσεις στο συκώτι, χωρίς να τον παρακολουθεί ειδικευμένος γιατρός. «Δεν μπορεί να πάει σε νοσοκομείο των Αθηνών για τις απαιτούμενες εξειδικευμένες εξετάσεις. Είναι σε αυτή την κατάσταση από το Δεκέμβρη. Και δεν είναι ο μόνος. Μιλάμε για μία τεράστια ομάδα κρατουμένων. Μιλάμε ότι ένας στους τέσσερις κρατούμενους σε όλη την Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές δομές», εξηγεί.

Αν κρατούμενος υπό αυτές τις συνθήκες χάσει τη ζωή του «τότε θα ψάχνουμε πάλι ποιες είναι οι ευθύνες υπουργών», αναφέρει ο Αλέξης Γεωργούλης αφήνοντας αιχμές για τις αναζητούμενες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. Ερωτηθείς δε για το αν τα ίδια τα καταστήματα κράτησης ασκούν πιέσεις ο δικηγόρος απαντά: «Ενοχλούν όλη την ώρα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μεταφερθεί αυτός ο άνθρωπος στην Αθήνα, αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Υπάρχουν τέσσερα συναρμόδια υπουργεία τα οποία ολιγωρούν. Και δεν ολιγωρούν μια εβδομάδα. Είναι μία κατάσταση που έχει διαιωνιστεί. Έχουν περάσει πέντε ολόκληροι μήνες. Αν δεν είναι κατάντια ότι το 1/4 των κρατουμένων δεν έχει πρόσβαση στις υγειονομικές δομές, τότε τι είναι;», διερωτάται.

«Δυστυχώς ζούμε στη χώρα που θα πρέπει να γίνουν ανθρωποθυσίες για να γίνουν έργα. Εγώ αυτό καταλαβαίνω», συμπεραίνει κλείνοντας.