«Από Δευτέρα πρόστιμο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι πολίτες άνω των 60 που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 520.000. Από αυτούς σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού είναι πάνω από 150.000.

Αλαλούμ με αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών

Αλαλούμ επικρατεί στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει την πρώτα δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την παραπάνω προθεσμία και μετά όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν θα επιβαρύνονται με πρόστιμο κάθε μήνα μέσω της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το παραπάνω με μία προϋπόθεση. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν, ενδέχεται το πρόστιμο να μην ισχύσει.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης σχετικά πως «ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο», ενώ ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα συζητηθεί και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ, έχουν ακόμη στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και για τους άνω των 50 ετών.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την επιβολή του διοικητικού προστίμου.