Με βάση το γερμανικό Σύνταγμα τόνισε ότι ενέργησε η καγκελάριος το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. «Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς», επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά, όπως αναφέρει το Βloomberg.
 
Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε πως «αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».
 

Μέρκελ-Σουλτς κατά Τουρκίας
 

H Tουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τόνισε πως ότι θα επιδιώξει μαζί με άλλους ηγέτες να υπάρξει μια κοινή θέση της ΕΕ στο θέμα αυτό.
 
«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ κατά το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον κεντροαριστερό υποψήφιο για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς αφού ο Σουλτς είπε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.
 
«Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ' αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.
 
Στην ίδια βάση ανέπτυξε και τη θέση του ο Σουλτς ο οποίος δήλωσε ότι «όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει τη αποστολή να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι' αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ».

 

Η πρόωρη ανακήρυξη του νικητή 
 

Πριν ακόμη ξεκινήσει η μάχη, οι σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη νίκη τους: «Τηλεμαχία: H Μέρκελ χάνει απέναντι στον Σουλτς, SPD». Η εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αφού η τηλεμαχία δεν έχει ακόμα γίνει, μέσω του twitter: «Ο προϊστάμενος υπηρεσίας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Δεν το συνηθίζουμε. Ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση».
 

Δημοσκοπικό προβάδισμα αποχής
 

Στο 46% φαίνεται να υπολογίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων στις γερμανικές εκλογές σύμφωνα με  το Ινστιτούτο Forsa, που εξέτασε για λογαριασμό του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντεριχ Έμπερτ την ομάδα των Γερμανών που απέχουν από την κάλπη. 
 
Όπως λέει ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, η έρευνα διαπίστωσε ότι «οι πολίτες αυτοί θέλουν να ψηφίσουν. Απλά περιμένουν να βρουν τον πολιτικό χώρο που τους εκφράζει. Ενδιαφέρον έχει, εκτός αυτού, ότι οι πολίτες αυτοί δεν θα ψήφιζαν ποτέ ακραία κόμματα αλλά τα καθιερωμένα», σύμφωνα με την Deutsche Welle.