Ο υπουργός οικονομικών χθες μετά το τέλος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ο γάλλος υπουργός οικονομικών παρουσίασε προσχέδιο συμφωνίας το οποίο τελικά αποδέχτηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, μέχρι που το πήρε στα χέρια του Ντάισελμπλουμ και μετά από μια επικοινωνία με την Γερμανία το απέρριψε.
Ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε εντός του Eurogroup τον Ολλανδό πρόεδρο, «παιδί για τα θελήματα» (delivery boy) και φαίνεται ότι προκλήθηκε ένταση εντός της αίθουσας.
Μετά την αναφορά του ο Μοσκοβισί έσπευσε να δηλώσει ότι «απλά συνείσφερε ιδέες» προσπαθώντας να αποκρύψει ότι και η χώρα του βρίσκεται στο έλεος της Γερμανίας και δεν μπορεί να πατήσει πόδι στο Eurogroup. Ωστόσο η διαρροή του Paul Mason τριών εκδόσεων του προσχεδίου αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Πιερ Μοσκοβισί δεν έλεγε απλά τις ιδέες του αλλά επί ώρες οι ομόλογοί του συζητούσαν επί των λεπτομερειών ενός κοινού ανακοινωθέντος που πάνω-κάτω ικανοποιούσε τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς.
Στις βασικές του λεπτομέρειες ο συμβιβασμός που πρότεινε η Γαλλική πλευρά ήταν να δεχτεί επίσημα η Ευρώπη τη μη εφαρμογή των μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναφέρει ως «τοξικό», να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής (τα μόνα δύο μέτρα που αναφέρονται ρητά) και επ' αυτού του νέου στην βάση σχεδίου η Ελλάδα να ζητήσει επίσημα την παράτασή του «υφιστάμενου» προγράμματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί και η Γερμανία και να μπορεί να το πουλήσει στους Γερμανούς ως νίκη της.
Επιπλέον σημαντικό στοιχείο που διαφαίνεται από τα προσχέδια είναι η επέκταση του προγράμματος ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ και τον ELA. Στο Draft γίνεται αναφορά και στα κεφάλαια του ΤΧΣ που όμως θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αλήθεια, μόλις πριν λίγους μήνες δεν περάσαμε πανηγυρικά τα stress test; Πότε προέκυψε νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης και γιατί δεν έχουμε μάθει κάτι σχετικά;). Θυμίζουμε ότι όταν προεκλογικά η Βασιλική Σιούτη είχε γράψει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα 11 δις του ΤΧΣ δεν θα ήταν στη διάθεση της κυβέρνησης είχε δεχτεί επίθεση από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει των προσχεδίων θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα (φράση που αφαιρέθηκε στο draft που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Βαρουφάκης) αλλά μόνο με μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτό όμως το είχε προβλέψει η κυβέρνηση η οποία για το επόμενο εξάμηνο έχει εξαγγείλει μόνο μέτρα ουδέτερου κόστους (για αυτό και η επαναπρόσληψη των αδίκως απολυμένων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα από τον κωδικό του προϋπολογισμού που προέβλεπε 15.000 νέες θέσεις στο δημόσιο). Για αυτό και όλα τα άλλα μέτρα (αύξηση κατώτατου μισθού, 13η σύνταξη, αύξηση αφορολόγητου) έχουν παραπεμφθεί προς το τέλος του χρόνου, οπότε και η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει καταφέρει να παρουσιάσει το περιβόητο αναπτυξιακό της πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.
Το δύσκολο στοίχημα πάντως του προγράμματος που η Ελλάδα φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχτεί είναι ότι βασίζεται ουσιαστικά στα κέρδη από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, πράγμα δύσκολο και χρονοβόρο, εκτός και αν η κυβέρνηση πουλήσει «ακριβά συγχωροχάρτια» σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία.
Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο γίνεται συζήτηση είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το τελικό προσχέδιο που θα υπέγραφε ο Βαρουφάκης αναφέρεται σε διατήρηση του υπάρχοντος πρωτογενούς πλεονάσματος που άλλοι το διαβάζουν ως 1,5% (αυτό είναι το φετινό) και άλλοι το ερμηνεύουν ως το υπάρχον στον σχεδιασμό (δηλαδή 4%).
Τέλος ένα σημείο που δεν έχει δώσει κανείς σημασία μέχρι στιγμής είναι η αναφορά στην «διατήρηση της σχέσης χρέους προς το ΑΕΠ». Αυτό το φαινομενικά απλό στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβει δεσμεύσεις αφού ουσιαστικά αποκλείει την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου ή ακόμα και την εξεύρεση δανείων από την Κίνα ή την Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει αυτόματα άνοδος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Η εκτίμηση που υπάρχει από το χθεσινό κλείσιμο του Eurogroup είναι ότι η αυστηρή εικόνα του εκβιασμού που θέλησε να επιβάλλει με τις δηλώσεις του ο Ντάισελμπλουμ υπονομεύτηκε σοβαρά από την αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η εικόνα μιας επιθετικής και αδιάλλακτης Γερμανίας που μόνη της αποφασίζει και νουθετεί δεν θα της βγει στο τέλος σε καλό.