Η Ανίκα Μπράιτχαρτ είναι εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Σε ερώτηση που αφορά στα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, τον αυτόματο μηχανισμό και τα προληπτικά μέτρα, απάντησε πως «η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση ενός συνολικού πακέτου μέτρων στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».
Της Θέας Μανούρα
Η διπλωματική γλώσσα είναι μια αυστηρή γλώσσα. Κάθε λέξη που χρησιμοποιείται έχει σημασία και βαρύτητα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι δηλώσεις διπλωματών και ανώτατων αξιωματούχων διαφόρων θεσμών φαίνονται ως «ξύλινη γλώσσα».
Στην περίπτωση της κ. Μπράιτχαρτ, η οποία, ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαΐου ή σε επόμενο Eurogroup, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία.
Τι σημαίνει όμως το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου;
Το «γράμμα», θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ουσία και το περιεχόμενο των μέτρων που συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους πιστωτές της, και είναι αυτό που ζητά επανειλημμένως να τηρηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Το «πνεύμα» όμως της συμφωνίας εκείνης της νύχτας είναι το This is a coup. Κατά τη διάρκεια της 17ωρης διαπραγμάτευσης το hashtag #thisisacoup τρένταρε στα κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως και την επόμενη ακριβώς μέρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εκβιασμό της χώρας του.
Αν λοιπόν, το «γράμμα» της συμφωνίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να διαβάσουμε πίσω από τη διπλωματική γλώσσα της κ.Μπράιτχαρτ, τότε το «πνεύμα» μας δίνει την αίσθηση οτι από το Eurogroup της 9ης Μαίου ή οποτε τελικά γίνει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από έναν νέο εκβιασμό.