Το επίδομα των 800€ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή εργασίας για τον Νοέμβριο, λόγω της καραντίνας που πρόκειται να επιβληθεί από το πρωί του Σαββάτου για τρεις εβδομάδες, ήτοι 23 μέρες.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «τρία πρόσθετα μέτρα» για την οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από το lockdown, που όμως είναι ανάλογα με τα μέτρα του Μαρτίου. Ένα εξ αυτών ήταν η επιδότηση με «800 ευρώ αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση», σε όσους τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο.

Γενικό lockdown «τριών εβδομάδων» ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, με τον Τσιόδρα πρώτη φορά δίπλα του

Μάλιστα στο ίδιο μέτρο αναφέρθηκε αργότερα κατά τη δική του ενημέρωση και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας συγκεκριμένα πως εντός των μέτρων συνολικού ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πρόκειται να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο και ολόκληρη για όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για όλο τον μήνα.

Παράλληλα ισχυρίστηκε πως οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή, ενώ επισήμανε ότι «η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί».

O Σταϊκούρας «στολίζει» με επιδόματα το νέο κύμα φτώχειας που φέρνει το lockdown

 

Ωστόσο, το ποσό που εξαγγέλθηκε φέρεται να είναι παραπλανητικό. Όπως εξηγεί ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, τα 534 ευρώ της ειδικής οικονομικής αποζημίωσης, αντιστοιχούν σε 17,8 ευρώ ημερήσια αποζημίωση, ενώ τα 800 ευρώ αντιστοιχούν σε 26,6 ευρώ ημερήσια αποζημίωση.

Ωστόσο επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης από το Σάββατο, που ισχύουν τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να λάβουν επ’ ουδενί 800 ευρώ αποζημίωση (με εξαίρεση πιθανόν μόνο για όσους ήδη είναι σε αναστολή σύμβασης τον Οκτώβριο και θα παραταθεί η αναστολή τους) διότι θα έχουν έχουν ήδη εργαστεί μέχρι και αύριο 6 Νοεμβρίου του 2020. Καταρρίπτοντας λοιπόν το αφήγημα Μητσοτάκη για τα 800€, εξηγεί πως αυτό είναι ψευδές και οι εργαζόμενοι που βγουν από το Σάββατο σε αναστολή θα πάρουν πολύ λιγότερα χρήματα που αντιστοιχούν σε 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής, «καταδικασμένοι και πάλι στην απόλυτη φτώχεια», όπως υπογραμμίζει ο εργατολόγος.