Μπορεί ο Μεσσήνιος, κατά τα προηγούμενα χρόνια, τόσο της διακυβέρνησής του όσο και έπειτα από την ήττα του από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανιζόταν ως «πολέμιος του λαϊκισμού» προτάσεων για διαγραφή χρέους, όμως σήμερα εμφανίζεται εξόχως αλλαγμένως, κρίνοντας από την πρόταση που κατέθεσε κατά τη συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Κατά τη συνέντευξή του, ο Αντώνης Σαμαράς, αφού έσπευσε να διευκρινίσει «πρώτα πρώτα» πως «δεν φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία», προχώρησε καταθέτοντας πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εδώ έχουμε παγκόσμια κρίση, που γονάτισε όλες τις χώρες… Από κει και ύστερα, πράγματι ανησυχώ. Γιατί το έλλειμμα ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ. Και το χρέος ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ και μάλλον θα ανέβει και άλλο. Όσο η πανδημία διαρκεί ακόμη, οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν χαλαρώσει σε όλη την Ευρώπη και οι αγορές μάς δανείζουν άνετα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αλλά κάποια στιγμή –και αυτό θα γίνει μάλλον σύντομα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς– όλος ο κόσμος θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα» σημειώνει, για να συνεχίσει με την αναφορά του στην ανάγκη «μερικής διαγραφής χρέους».

«Μην κάνετε λάθος! Η ζημία στην οικονομία και κυρίως στη μεσαία τάξη είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να έχει την προνοητικότητα να προχωρήσει σε μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες» αναφέρει, μην παραλείποντας να τονίσει και την υποστήριξή του «σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα μας φέρουν επενδύσεις».

«Διότι μετά την πανδημία εκεί θα παιχθεί το παιγνίδι: στις επενδύσεις, που φέρνουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Φυσικά, οι παραπάνω αναφορές του δεν ήταν οι πιο πολύκροτες, καθώς το «παρών» που δήλωσε μία ημέρα πριν την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου συζητήθηκε ποικιλοτρόπως, προκαλώντας και μία αιχμηρή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον «δέσμιο του Σαμαρά», Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Παρών» Σαμαρά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με ολίγη από Μακεδονικό

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αντίθετος στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος». Ο ίδιος υποστηρίζει πως η επανέναρξη των συζητήσεων «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται». Μάλιστα, σχολιάζει πως σε περίπτωση προσφυγής στα Διεθνή Δικαστήρια της Χάγης «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Μία ακόμα αποστροφή του που κυκλοφόρησε πριν την κυκλοφορία της εφημερίδας, τον θέλει να λαμβάνει πολεμική θέση και στο Μακεδονικό, όπου στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστούν τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Τα τρία μνημόνια, που αφορούν στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορά της Βόρειας Μακεδονίας Invest North Macedonia, και υπεγράφησαν ήδη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι, στις 14 Ιανουαρίου στη χώρα μας. Όταν και εκτός του Νίκου Δένδια, συναντήθηκε ακόμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την στροφή του κόμματός του υπέρ της πιστής εφαρμογής της πως «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα», ενώ φέρεται να αναρωτιέται «Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;».