O Αλεξάντερ Λουκασένκο στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση έπειτα από την υπόθεση Προτάσεβιτς και την προσγείωση αεροπλάνου στη Λευκορωσία, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ευρώπης.
Στις δηλώσεις του ο Λουκασένκο είπε ότι οι «επιθέσεις» κατά της χώρας του ξεπέρασαν τα όρια, ενώ μίλησε με ιδιαίτερα επικριτικά λόγια τόσο για μέλη του κοοινοβουλίου της χώρας όσο και για τις εξωτερικές αντιδράσεις.
Υποστήριξε ότι η πληροφορία για ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο, μια πληροφορία που διακινήθηκε τις πρώτες ώρες του περιστατικού, ήρθε από την Ελβετία.
Αποκάλεσε ψέμα ότι το μαχητικό αεροσκάφος που βρέθηκε δίπλα στο αεροπλάνο της Ryanair ανάγκασε το δεύτερο να προσγειωθεί. «Η Λευκορωσία αντέδρασε στο πλαίσιο της νομιμότητας, για να προστατέψει τον κόσμο», είπε.
Όπως μεταδίδει η DW, η αντιπολίτευση στη χώρα προετοιμάζεται για νέο κύκλο διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωση η εξορισμένη αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Σε ανάρτηση της έγραψε: «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να περιμένουμε. Πρέπει να σταματήσουμε τον τρόμο μια για πάντα» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα σχετικά με το περιστατικό.
Μάλιστα σχετικά με την αναστολή πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία, σχολίασε ότι «αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» και ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το «τρομοκρατικό καθεστώς που έστησε τις εκλογές του 2020».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Εσθονία θα συζητήσουν για το περιστατικό αυτό σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα γίνει αργότερα σήμερα.
Σημειώνεται ότι τόσο ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Βίλνιους. Στο αεροπλάνο βρισκόταν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφος του Σοφία, οι οποίοι κρατούνται από τις αρχές.
Η Λευκορωσία ισχυρίστηκε ότι η προγείωση έγινε επειδή υπήρχε πληροφορία για βόμβα, με την Γερμανία Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της να αποκαλεί αυτή την πληροφορία: «εντελώς αβάσιμη».
Το προφίλ του Προτάσεβιτς
Σύμφωνα με πληροφορίες από το foiaresearch, o Προτάσεβιτς ενεπλάκη από νεαρή ηλικία με εθνικιστικά ακροδεξιά κινήματα κατά του καθεστώτος, με έντονη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των αρχών της δεκαετίας του 2010.
Όπως μεταφέρει το μέσο, το 2012 είχε συλληφθεί ως διαχειριστής αντιπολιτευόμενων ομάδων στα κοινωνικά μέσα. Τότε ήταν μέλος του «Νέου Μετώπου» (Young Front), μιας κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που διοργάνωνε διαμαρτυρίες κατά του Λουκασένκο. Ταυτόχρονα είναι υπέρμαχος της εξάπλωσης της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας, αντί των ρωσικών.
Όπως αναφέρεται, το 2013-2014 πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στο Μαϊντάν το Κίεβο ενώ έχει καταγραφεί σε φωτογραφία να συμμετέχει σε καταστροφή του αγάλματος του Λένιν φέροντας επάνω του την λευκορωσική σημαία.
Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, προκύπτει ότι διατηρεί μια «συμπάθεια» σε παραστρατιωτικές και ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις.
Το 2020, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις των εκλογών Λουκασένκο, στις 5 Νοεμβρίου, οι Αρχές της Λευκορωσίας άσκησαν δίωξη εναντίον του, μαζί με τον άλλο συνδιαχειριστή του καναλιού, για οργάνωση μαζικών επεισοδίων, μαζικής διατάραξης της τάξης, υποκίνηση των εχθρών της πολιτείας με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία ύστερα από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020, οπότε και ο Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία. Ενώ οι εκλογικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιμένει ότι η βασική αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, κέρδισε τις εκλογές. Πάνω από 6.700 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκορωσία μόνο κατά τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ υπήρξαν και νεκροί.
Σύμφωνα με το foiaresearch, ο Προτάσεβιτς διατηρεί ένα νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο καθώς είναι οπαδός του αποσπάσματος Pahonia4, μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει πολεμήσει παράλληλα με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά τον Μαϊντάν.
Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και να αποκλείσουν την κρατική αεροπορική εταιρεία της από αεροδρόμια της ΕΕ.
Παράλληλα ζήτησαν από τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία. Οι χώρες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα.