Πόσο θέλουν οι ΗΠΑ να πέσει το καθεστώς στην Κούβα;
Όχι και πολύ.. Οι ακτοφυλακές των δύο χωρών έχουν εξαιρετικές και στενές σχέσεις, με αποτέλεσμα κάθε πλοιάριο που βγαίνει από τα χωρικά ύδατα με κατεύθυνση το… Μαϊάμι να επιστρέφεται άμεσα στην Κούβα. Παρά τους λεονταρισμούς στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ακόμα και ο πιο φανατικός Αμερικανός αντικομμουνιστής, ξέρει ότι μια ανατροπή τύπου Ανατολικής Ευρώπης θα έφερνε ατελείωτα κύματα μεταναστών στις ακτές των ΗΠΑ – πράγμα που καμία ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θέλει (ειδικά μάλιστα τώρα) να αντιμετωπίσει.
Υπάρχει κάποιος κάτω από 75 να διαδεχτεί αργά ή γρήγορα τον Φιντέλ – αφού ο Ραούλ είναι ήδη 85;
Απλά, όχι. Ο μέσος όρος ηλικίας του Πολιτικού Γραφείου που κυβερνά την Κούβα πλησιάζει τα 75 και ο μόνος νεότερος πολιτικός που έχει την εμπειρία και από επαρχιακή διοίκηση και από υπουργική θέση είναι ο Miguel Mario Díaz – Canel Bermúdez (γεννημένος το 1960) αλλά η «γρήγορη» άνοδός του ανακόπηκε καθώς θεωρήθηκε υπερβολικά… νέος.
Πόσοι είναι οι πολύ φτωχοί στην Κούβα και πόσο εξαθλιωμένοι νιώθουν σήμερα;
Για να είσαι επίσημα φτωχός στην Κούβα, πρέπει να ικανοποιείς ΚΑΙ τα 4 παρακάτω κριτήρια:
α) να έχεις μηνιαίο εισόδημα μονοψήφιο σε δολάρια
β) να μην σιτίζεσαι σε κρατική καφετέρια
γ) να μην καλλιεργείς τρόφιμα σε δική σου γη
δ) να μην λαμβάνεις εμβάσματα από το εξωτερικό
Ακόμα και με αυτά τα δρακόντεια κριτήρια πάνω από 20% είναι επίσημα «φτωχοί» – άρα ουσιαστικά στα όρια της εξαθλίωσης. Αλλά, ακόμα και οι πιο φτωχοί στην Κούβα έχουν παιδεία και υγεία αξιοζήλευτη για τα περισσότερα κράτη του κόσμου και απόλυτα ίση με τους πιο «ευκατάστατους» – στοιχείο που δέχονται και οι εχθροί του καθεστώτος, ακόμα και στο Μαϊάμι.
Υπάρχει ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Κούβα;
Η απάντηση είναι όχι. Το πιο προχωρημένο στοιχείο κριτικής είναι στα «Γράμματα προς τον Εκδότη» στις εφημερίδες της Παρασκευής, όπου επικρίνονται ακόμα και βάναυσα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τα έντυπα της Καθολικής Εκκλησίας, με την οποία υπάρχει ένα ιδιότυπο μορατόριουμ και κοινωνική συνεργασία.
Θα τερματίσουν το εμπάργκο οι ΗΠΑ μετά το θάνατο του Φιντέλ;
Πιθανότατα, ναι. Ήδη ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στο εμπάργκο, επιτρέποντας τις εξαγωγές τροφίμων προς την Κούβα – για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του αγρότες. Πάντως, το εμπάργκο στοιχίζει ακόμα πολύ στην Αβάνα, κυρίως γιατί αυξάνει τα ασφάλιστρα και τα επιτόκια των κουβανικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο – καθώς οι συνεργαζόμενες εταιρείες ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις στις ΗΠΑ.