του Θάνου Καμήλαλη

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής για 62 λεπτά. Ελάχιστα από αυτά αφιερώθηκαν στο κεντρικό θέμα για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση (με την υποστήριξη όλων των κομμάτων εκτός της ΝΔ) κατέθεσε πρόταση μομφής. Στο γεγονός δηλαδή ότι η Εθνικού Υπηρεσία Πληροφοριών, που ο Μητσοτάκης τη μετέφερε στο γραφείο του με το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησής του, παρακολουθούσε, εκτός από δημοσιογράφους (Κουκάκης, Μαλιχούδης, Τέλλογλου), πολιτικούς αντιπάλους (Ανδρουλάκης, Κύρτσος), έναν τουλάχιστον Υπουργό της κυβέρνησης (Χατζηδάκης) και πέντε ανώτατα στελέχη του Στρατού.

Θα πρέπει να μπορούμε νομίζω να συμφωνήσουμε έστω σε αυτό: Ότι όταν έχει προκύψει ένα τέτοιο τεράστιο ζήτημα, ένα τέτοιο θεμα που εκτείνεται από τη δημοκρατία μέχρι και τη λεγόμενη «εθνική ασφάλεια», οφείλεται μία απάντηση. Όχι στον Τσίπρα που θέτει το ερώτημα. Όχι στη ΝΔ, όχι στον Κωστή Χατζηδάκη. Στους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύφτηκε ξανά πίσω από το «δεν ξέρω», που πλέον, μετά από τόσους μήνες σκανδάλου είναι μία ακόμα ομολογία ενοχής. Δεν είπε γιατί συνέβη, δεν είπε ότι δεν συνέβη. Πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, όταν η αντιπολίτευση έχει φέρει τα ονόματα στη Βουλή  και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής; Αλλά πώς λες «δεν ξέρω» όταν τα στοιχεία είναι μπροστά στα μάτια σου;

Έτσι:

«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ  υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;»

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο για να απαντήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να φωνάζει αν «υπήρχαν ονόματα» με εμφανή σκοπό να μην ακουστεί καμία απάντηση. Το σημείο ήταν κομμένο και ραμμένο για να παίξει σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και να δοθεί η εντύπωση ότι «τον τάπωσε».

Υπάρχει εδώ μία κατηγορία που ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ψευδής («παραπλανάτε το κοινοβούλιο»). Πώς το γνωρίζει αυτό ο Μητσοτάκης; Γιατί ξέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα και μάλιστα είναι δημόσια η πρόσκληση της ΑΔΑΕ (δημοσιευμένη στη «Διαύγεια») να εμπλουτίσει το αίτημα του για ενημέρωση με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνων. Αυτά είναι γνωστά εδώ και πάνω από έναν μήνα.

«Υπήρχαν ονόματα» στην επιστολή που έλαβαν οι εκτός Τσίπρα πολιτικοί αρχηγοί; Το «δεν υπάρχουν ονόματα» που τόνισε ο Μητσοτάκης είναι ένα ελάχιστο μέρος της «αλήθειας».

Στις επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων υπάρχουν σίγουρα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Που σημαίνει ότι αναφέρθηκε η ιδιότητα τους και αυτά «φωτογραφίζονται». Δηλαδή ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημέρωσε, σε έγγραφο που ο ίδιος χαρακτήρισε απόρρητο, τους αρχηγούς των κομμάτων για τις ιδιότητες των έξι ονομάτων, όπως ενημερώθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εύλογη διαφορά είναι ότι με το που έλαβε την απάντηση στο αίτημα του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού υπήρχε το «έξι στα έξι» από την ΑΔΑΕ, όπως είπε στη Βουλή, γνώριζε ποιοι είναι οι «6» αφού αυτός είχε ρωτήσει. Τόσο απλό.

Για να το πούμε απλά. Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής διατύπωση της επιστολής Ράμμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μία επιστολή που έλεγε, μέσες άκρες ότι «Υπουργός και πέντε ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων» παρακολουθούνται. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το απλό «δεν υπήρχαν ονόματα».

Το εξηγεί και το τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, Κατερίνα Παπανικολάου, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 (στο 12:00 του παρακάτω βίντεο), απαντώντας αναλυτικά σε μία προς μία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, στην οποία περιλαμβάνονται τα έξι ονόματα, ώστε να τεκμηριωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε πολύ συγκεκριμένα.

Ν.Δ.: Ομολογούν ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε τα ονόματα στον κ. Ράμμο – Μέσω ποιας διαδρομής τα γνώριζε;-1

Το συμπέρασμα ειναι ότι για ακόμη μία φορά, αυτός που παραπλανά τη Βουλή και τους πολίτες είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, για πολλοστή φορά σε ένα τόσο σοβαρό και απόλυτα τεκμηριωμένο σκάνδαλο. Που, για να δημιουργήσει τους κατάλληλους τίτλους στα ΜΜΕ, υποκρίθηκε λες και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ του έστειλε ένα κενό έγγραφο με γενικόλογα συμπεράσματα.

Είναι ακόμα μία θλιβερή προσπάθεια του Πρωθυπουργού να υποστηρίξει ότι «δεν ξέρει» για το σκάνδαλο και να αμφισβητήσει τα στοιχεία που έρχονται ακριβώς μπροστά του, επιτιθέμεος μάλιστα σε αυτόν που τα προσκομίζει. Δεν είναι όμως τεκμήριο πολιτικής αθωότητας το «δεν ξέρω», πόσο μάλλον μετά από 8 μήνες σκανδάλου, με συνεχή δημοσιεύματα και παραδοχές ακόμα και από παρακολουθούμενο Υπουργό του.

Εξάλλου, αν δεν ήξερε, αλήθεια, γιατί δεν έχει κάνει καμία απολύτως προσπάθεια να μάθει κι αντίθετα κάθε κίνηση της κυβέρνησής του είναι προσπάθεια συγκάλυψης; Γιατί δεν ήταν αυτός, πρώτος πρώτος, στο γραφείο του Προέδρου της ΑΔΑΕ να καταθέτει σχετικό αίτημα; Γιατί δεν συγκλονίστηκε έστω και λίγο με την παρακολούθηση Υπουργού και των επικεφαλής του Στρατού;

Για πολλοστή φορά, είναι αυτή εικόνα και ύφος ενός Πρωθυπουργού που «δεν ήξερε»;

Τώρα κάθεται και φωνάζει «γιατί έχετε τα στοιχεία και δεν τα έχω εγώ» υπονοώντας χυδαία προνομιακές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΕΥΠ ή και ΑΔΑΕ, όταν και έχει στοιχεία και, ακόμα κι αν πια θεωρήσουμε ότι, κοτζάμ πρωθυπουργός «δεν είχε ονόματα» μπορούσε να τα έχει εδώ και μήνες, θεσμικά, επίσημα και αφού δηλώνει κατ’επάγγελμα «ανήξερος».

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη είναι κυλιόμενη, ανάλογα με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου. Από τον Αύγουστο, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δεκά διαφορετικές γραμμές για να απαντάει για τις παρακολουθήσεις. Κάθε μήνα λέγεται και κάτι διαφορετικό. Ο στόχος είναι να το αρνείται όσο γίνεται, μέχρι να αναγκαστούν να υποστηρίξουν κάτι άλλο, ακόμα και το ακριβώς αντίθετο.

Αν είσαι αθώος όμως, τότε εξαρχής λες κατι που να βγάζει νόημα και επιμένεις σε αυτό, ανεξάρτητα με το τι θα προκύψει στο μέλλον.

Όσον αφορά τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις, που υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με περισσή βεβαιότητα, αμέσως μετά το «δεν ήξερα ονόματα», υπενθυμίζεται το εξής. Μία άρση απορρήτου έχει διάρκεια δύο μηνών. Για να ανανεωθεί, θα πρέπει να έχουν προκύψει στοιχεία που θα συνηγορούν υπέρ της παράτασής της. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η παρακολούθηση Χατζηδάκη διήρκησε 8 μήνες και των 5 της ηγεσίας του Στρατού δύο ολόκληρα χρόνια. Η εισαγγελέας που η κυβέρνηση διατηρεί στη θέση της, η κ.Βλάχου, υπέγραψε 64 συνολικά διατάξεις άρσης απορρήτου γι αυτά τα 6 πρόσωπα. Προέκυψαν στοιχεία;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

  1. Αμέσως μετά την ενημέρωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ έστειλε επιστολή και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αναφέροντας εκεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ιδιότητες) των έξι προσώπων. Είναι γνωστό από την ειδησεογραφία εκείνης της ημέρας ότι αυτό έγινε σχεδόν ταυτόχρονα. Δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, αλλά ο κ.Ράμμος έκρινε ότι οφείλει να το κάνει, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των αρμοδίων.
  2. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ έκρινε ότι η επιστολή είναι απόρρητη. Η επιλογή να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα έγινε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, από τον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν ο μόνος που πέραν πάσης αμφιβολίας γνώριζε ποιους αφορά. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγούσε μόνο σε συσκότιση.
  3. Η ενημέρωση αυτή πατάει πάνω στον νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης» αναφέρει το άρθρο 8 παρ. 6. του νόμου που αυτοί ψήφισαν. Κρατήστε το «ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει». Είχε προηγηθεί εξάλλου το αίτημα Ράμμου να ενημερώσει αρμοδίως, σε κλειστή συνεδρίαση, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όπως είναι γνωστό, η ΝΔ τον χαρακτήρισε «αυτόκλητο καλεσμένο».
  4. Αίτημα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικου κόμματος.
  5. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα κρίθηκαν ως πρόσωπα των οποίων πιθανή παρακολούθηση είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος, δεδομένων και των σχετικών δημοσιευμάτων. Δεν θα γινόταν το ίδιο αν ο Τσίπρας ρωτούσε για οποιονδήποτε πολίτη. Η ΑΔΑΕ στάθμισε το δικαίωμα των προσώπων να μην ενημερωθούν για την παρακολούθησή τους (αφού δεν είχαν κάνει σχετικό αίτημα) αλλά και το δημόσιο συμφέρον, κοινοποιώντας τελικά πληροφορίες σε αυτούς που, σύμφωνα με τον νόμο της ΝΔ, ενημερώνει, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των κομμάτων.

Πολλά από τα παραπάνω απαντούν ξεκάθαρα και στις αήθεις και εξαιρετικά επικίνδυνες επιθέσεις που δέχονται τα μέλη της πλειοψηφίας της ΑΔΑΕ, πρώτα με δημοσιεύματα σε καινούρια «φιντάνια» του φιλοκυβερνητικού Τύπου και στη συνέχεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, βουλευτές αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του» απείλησε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες. Έτσι δεν γίνεται άλλωστε στις δημοκρατίες; Ο Πρωθυπουργός απειλεί και στοχοποιεί πρόσωπα των οποίων το έργο δεν του αρέσει και τον εκθέτει.

Όχι;

Η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ είναι το καλύτερο δείγμα για το πώς προκύπτει η συνωμοσιολογία που οδηγεί σε δολοφονία χαρακτήρα. Μία ακροβασία μεταξύ ψεμάτων, ανακριβειών και υποκειμενικής ερμηνείας που προσπαθεί να καταστήσει τον κατηγορούμενο κατήγορο και, το λιγότερο, να δημιουργήσει σκιες, να πετάξει λάσπη.

Καμία προνομιακή σχέση δεν τεκμηριώνεται, όσο και να λυσσαει το σύστημα που έχει στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί η ΑΔΑΕ διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ελέγχους, βάσει του καταστατικού της νόμου και ο νέος νόμος της ΝΔ αυτό που άλλαξε είναι η αρμοδιότητα της αρχής να ενημερώνει το πρόσωπο που ήταν στόχος παρακολούθησης. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλλε θεσμικά το αίτημα του, στις 7/12, ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, όπως μπορούσαν και υπόλοιποι και με απόφασή της δημοσιευμένη στη «Διαύγεια», η Ολομέλεια ΑΔΑΕ αποφάσισε να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους και να του ζητήσει συγκεκριμέα στοιχεία. Γιατί πριν ενημερωθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή (την οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ενημέρωνε γι αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των 6 προσώπων) και στη συνέχεια ενημέρωσε μέσω επιστολών. Γιατί η «γνωμοδότηση» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου είναι μη δεσμευτική, καθώς η ΑΔΑΕ, ως ανεξάρτητη Αρχή, δεν λογοδοτεί σε αυτόν.

Γιατί σε αυτήν την ιστορία, ευτυχώς βρέθηκε ένας θεσμός που αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του και το συνταγματικό του καθήκον, αλλά αντιμετωπίζει πλέον έναν βούρκο προπαγάνδας, ψεμάτων και συκοφαντίας.

Αλλά, στην τελική, αυτό είναι το modus operandi που χαρακτηρίζει το σύστημα Μητσοτάκη. Ακροδεξιά ρητορική, ανηλεής προπαγάνδα και whataboutism, διαστρέβλωση, συσκότιση, επιλεκτική παρουσίαση πληροφοριών, λασπη σε όποιον τολμήσει να αντιδράσει, ωμή χυδαιότητα και προσβολή της νοημοσύνης μας με παιδιάστικα επιχειρήματα. Το σόου στη Βουλή την Παρασκευη ήταν απλώς ένα δείγμα, ίσως το χειρότερο, μέχρι το επόμενο.