Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Η απάντηση ξεκινά με ενότητα και αλληλεγγύη». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το 2018 «θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, το οποίο θα αναγνωρίζει τη συμβολή των προσφύγων στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν». Με τον χειρότερο τρόπο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε την αποχώρηση της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας «έντονο αντισημιτικό αίσθημα» μετά των κρατών-μελών.
Στις 20 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης για το Καθεστώς των Προσφύγων στην οποία καθορίζονται τα δικαιώματα των ατόμων στους οποίους χορηγείται άσυλο, καθώς και οι αρμοδιότητες των εθνών που χορηγούν άσυλο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανακοίνωση του υποστήριξε «τι θα κάνατε αν αναγκαζόσασταν να φύγετε από το σπίτι σας;», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «σήμερα, πάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι εσωτερικά ως αποτέλεσμα σύγκρουσης ή διώξεων. Αυτό ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της 20ής μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο».
Αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Η απάντηση ξεκινά με ενότητα και αλληλεγγύη. Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος που βλέπω όλο και περισσότερες καταστάσεις στις οποίες οι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται και την οποία δικαιούνται». Και πρόσθεσε ότι «πέρυσι, ένα άτομο εκτοπίζονταν κάθε δύο δευτερόλεπτα, κυρίως, σε φτωχές χώρες».
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του διεθνούς καθεστώτος προστασίας των προσφύγων. Στον σημερινό κόσμο, καμία κοινότητα ή χώρα που παρέχει ασφαλή καταφύγια σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο ή διώκονται, δεν πρέπει να μένει μόνη της και να μην υποστηρίζεται», σημείωσε ο Α. Γκουτέρες.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατέληξε ότι «φέτος, θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, το οποίο θα αναγνωρίζει τη συμβολή των προσφύγων στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν. Όσο υπάρχουν πόλεμοι και διώξεις, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σας παρακαλώ να τους θυμάστε».
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 2017, αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπίστηκαν το προηγούμενο έτος. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προειδοποίησε ότι οι περιοχές στις οποίες συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά, παρουσιάζουν αυξητική πορεία αναφορικά με τις ροές προσφύγων. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Συρία με τον 7 ετών εμφύλιο πόλεμο να έχει εκτοπίσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα προς το εξωτερικό. Ακολουθεί το Αφγανιστάν με 2,6 εκατομμύρια και το Νότιο Σουδάν με 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Με τον χειρότερο τρόπο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων οι ΗΠΑ
Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Αποχωρούμε διότι καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα» διαμήνυσε το βράδυ της Τρίτης η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Νίκι Χέιλι.
«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε η Χέιλι, κάνοντας λόγο για χρόνια «προκατάληψη» του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ. Σημειώνεται πως η ίδια υπογράμμισε πως «ο Οργανισμός δεν αξίζει το όνομά του».
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, o υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πρόσθεσε πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο «μεταρρυθμιστεί, οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν με χαρά».
Την απογοήτευσή του για την εν λόγω εξέλιξη εξέφρασε και ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσείν, που υπογράμμισε πως η απόφαση προκαλεί απογοήτευση, «εάν όχι έκπληξη».
«Δεδομένης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στον κόσμο, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να προχωρούν μπροστά, όχι να κάνουν πίσω» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συστάθηκε το 2006, από το οποίο υπαναχώρησαν οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Μπους, πριν επιστρέψουν το 2009 κάτω από την ηγεσία του Ομπάμα.
Τέλος, η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της έντονης κριτικής που δέχονται οι ΗΠΑ με την απόφαση τους να χωρίσουν παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους. Πρόσφατα οι ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσουν την έγκριση σχεδίου για τη λήψη μέτρων υπέρ της προστασίας των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη άσκησαν βέτο.
Τα ελληνικά κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Ανακοινώσεις εξέδωσε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το δράμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες τους οφείλει να κινητοποιήσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό».
Και προσθέτει πως «έχουμε χρέος να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων, της ξενοφοβίας και της άκρας δεξιάς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, για νόμιμες και ασφαλείς διόδους, για την καταπολέμηση των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους στην προσφυγιά. Ο τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν αναγκαία βήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δράμα της προσφυγιάς»
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε ότι «κάθε χρόνο την 20ή Ιουνίου τιμούμε τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους εκείνους που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή που είχαν χτίσει και να φύγουν από τον τόπο τους για να σώσουν την αξιοπρέπεια, την ηθική υπόσταση, την ίδια τη ζωή τους» και συνέχισε ότι «τιμούμε όμως παράλληλα και εκείνους που υποδέχθηκαν με ανθρωπιά, κατανόηση και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους μια ευκαιρία, ένα καταφύγιο και μια ελπίδα για το μέλλον σε έναν άλλο τόπο».
Ο υπουργός κατέληξε πως «η οικοδόμηση και διατήρηση μιας κοινωνίας ανοικτής και ανεκτικής στη διαφορετικότητα δίνει νόημα και περιεχόμενο στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και δεν αφήνει χώρο για να αναπτυχθεί η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός».
Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το προσφυγικό δράμα «είναι και δημιούργημα της κυβέρνησης που συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών». Επιπλέον, κάλεσε τους πρόσφυγες και μετανάστες «να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους για συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό. Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για το συνολικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν από την Ελλάδα».
Τέλος, τηλεοπτικό σποτ δημοσίευσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας το οποίο συμμετέχει στη σημερινή μέρα.