Λίγες μέρες πριν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σ. Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον σλοβένο ομόλογό του, Γιάνεζ Γιάνσα, και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ίγκορ Μάτοβιτς.

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ο ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης αναμένεται να αποφασίσουν για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ενδέχεται να μην ανακοινώσουν άμεσα μέτρα και να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την Τουρκία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και δεν δείχνει να επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, με την οποία διατηρεί πολύ στενές οικονομικές σχέσεις.

Στο «γήπεδο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας – «Σημαντικό σύμμαχο» τη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά υπερψηφίστηκε από την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193, ενώ 53 ευρωβουλευτές απείχαν.