Το υπουργείο επιβάλει την τηλεκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, ενώ τιμωρία με απουσία και αποκλεισμό από τα μαθήματα θα περιμένει όσους θα συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, όπως είναι οι καταλήψεις σχολείων ακόμη και αν τα αιτήματά τους είναι καθόλα δίκαια και υποστηρίζονται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης (30-09-2021 Αρ. Πρωτ. 123458/ΓΔ4), υπενθύμισε χθες Πέμπτη την υπουργική απόφαση με θέμα: «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022», ορίζεται ότι: «Οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες».

Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο επιβάλει την τηλεκπαίδευση και το webex που ουκ ολίγες φορές «κράσαρε». Και η ίδια η αρμόδια υπουργός κινείται παρόμοια σε δηλώσεις της και ανάλογες ανακοινώσεις απειλώντας με μαθήματα τα Σάββατα, σε αργίες και περικοπή σχολικών περιπάτων προκειμένου να αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας.

Την ίδια στιγμή, υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν «εξ αποστάσεως» παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει καταγγείλει την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι «απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές και ανάλγητες αυτές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το υπουργείο Παιδείας, ως εργοδότης των εκπαιδευτικών τους οποίους υποχρεώνει να κάνουν τηλεκπαίδευση, οφείλει να παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ούτε απαραίτητο είναι ότι έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρονικά μέσα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ούτε βέβαια υποχρεούνται να έχουν.