Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει ομοφώνως την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για τις δύο δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η απόφαση που προβλέπει την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, με την εφαρμογή των οποίων η χώρα στερείται πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.
 
Η απόφαση αυτή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι υπάρχουν κοινές απόψεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υπόθεση της Βόρειας Κορέας, τόνισε ο Τίλερσον, ενώ δήλωσε ότι η υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας θα παρακολουθείται στενά, αναφορικά με την τήρησή τους από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
 

Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας
 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν με πραγματισμό τις σχέσεις τους με την Ρωσία, ενώ οι δύο χώρες μπορούν να εργαστούν μαζί για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Ο ίδιος, δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ρωσία, καθώς δεν είναι σωστό να διακοπούν οι σχέσεις, εξαιτίας ενός θέματος.
 
Ο Τίλερσον τόνισε ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ, ότι η εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική διαδικασία είναι σοβαρό θέμα.
Η υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας δείχνει ότι ο κόσμος αναμένει από τις δύο χώρες να βοηθήσουν την Βόρεια Κορέα ν’ αποδεχτεί την πραγματικότητα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τίλερσον.
 

Η Β. Κορέα απορρίπτει τις κυρώσεις


Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τις  κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της, ενώ ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις «σωστές ενέργειες». Η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ επανέλαβε προηγούμενη θέση της ότι δεν θα θέσει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όσο διαρκεί η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ εναντίον τους.