«Πήρε το όνομα ενός ταπεινού Αγίου και στη συνέχεια ζήτησε θεραπευτική εκκλησία. Ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας εδώ και 1.200 χρόνια σκοπεύει να μεταμορφώσει ένα μέρος που μετρά την αλλαγή με τους αιώνες» σημειώνει το περιοδικό.
 
Σε άρθρο τους οι Χάουαρντ Τσουά-Εοάν και Ελίζαμπεθ Ντίας, οι οποίοι περιγράφουν τον πάπα Φραγκίσκο περίπου σαν να αναφέρονται σε υπερήρωα προστάτη των φτωχών, αναφέρονται στις μέρες που ο Πάπας Φραγκίκος (τότε Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο) ήταν αρχιεπίσκοπος στο Μπουένος Άιρες. Τότε που κάθε χρόνο επισκεπτόταν τις γεμάτες δυστυχία γωνιές της πόλης, φτάνοντας ακόμα και με τα πόδια στα σημεία που ζούσαν οι «άθλιοί» της.
 
«Reza por mi» έλεγε σε όσους συναντούσε. Δηλαδή: «Προσευχηθείτε για μένα». «Αυτό που κάνει διαφορετικό αυτόν τον Πάπα είναι η ταχύτητα με την οποία συγκέντρωσε την προσοχή εκατομμυρίων που είχαν εγκαταλείψει την πίστη τους στην εκκλησία» γράφει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι οι πιστοί ήταν κουρασμένοι από την ανάλυση της σεξουαλικής ηθικής, τις διαμάχες στο Βατικανό για την εξουσία.
 
 

Λατινοαμερικάνικο χάρισμα
 

Μέσα σε λίγους μήνες, αναφέρει το Time, ο Πάπας Φραγκίσκος θεώρησε σημαντικότερη τη θεραπευτική αποστολή της εκκλησίας -η εκκλησία ως θεσμός που υπηρετεί και παρηγορεί τους πολίτες σε έναν συχνά σκληρό κόσμο- σε σχέση με τη δογματική πολιτική αστυνόμευσης των προκατόχων του. 
 
Ο Ιωάννης Παύλος ο Β' και ο Βενέδικτος ΙΣτ' ήταν καθηγητές θεολογίας. Ο Φραγκίσκος ήταν επιστάτης, πορτιέρης σε νυχτερινό κέντρο και δάσκαλος λογοτεχνίας.
 
«Και μόνο το ότι είναι ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι ιστορικό. Έρχεται σε μία στιγμή που η Εκκλησία έχει ανάγκη ξέσπασμα ενέργειας. Διαθέτει χάρισμα που μοιάζει να έρχεται από το πουθενά» αναφέρει το Time, σε βίντεο που αιτιολογεί την επιλογή του.
 
 

Προστάτης των αδύναμων
 

«Αγκαλιάζει ανθρώπους που άλλοι δεν θα ήθελαν ούτε να αγγίξουν, πλένει τα πόδια καταδίκων, κάνει λειτουργία για μετανάστες σε μακρινό νησί στη Μεσόγειο, λέει ότι θέλει μία εκκλησία που να μοιάζει με πολεμικό νοσοκομείο» αναφέρει ο συντάκτης Χάουαρντ Τσουά-Εοάν, ενώ στις «δυνάμεις» του περιλαμβάνει και το γεγονός ότι νιάζεται πολύ για τους φτωχούς.
 
Το περιοδικό αναφέρεται και σε δηλώσεις που για την εκκλησία υπήρξαν θέματα ταμπού, όπως η ομοφυλοφιλία («Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;») και οι αμβλώσεις («Πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο πόνο έχουν βιώσει αυτές οι γυναίκες»)
 
Το περιοδικό χαρακτηρίζει τον «ποντίφικα» ως πολύ ικανό χειριστή των εργαλείων του 21ου αιώνα, λέγοντας ότι τα χρησιμοποιεί για να διοικήσει έναν θεσμό που η λογική του βασίζεται στον 1ο αιώνα.
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε πίσω του άλλους υποψήφιους όπως το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφύλων Έντιθ Ουίντσορ ή ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ.