«Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδας και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από το Δουβλίνο, ήταν ότι για χρόνια ζητούσαν από τα άλλα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρναν ήταν το Δουβλίνο» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλώντας για την πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, είπε ότι αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται οικονομική ενίσχυση του κράτους-μέλους στην χώρα που θα αναλάβει την υποδοχή.
Το ποσό που προτείνει η Επιτροπή να δίνεται στην εκάστοτε χώρα ανέρχεται στις 250.000 ανά πρόσφυγα, ως πράξη «οικονομικής αλληλεγγύης». Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων εξόδων όπως η παιδεία, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.
Τέλος, μιλώντας για τις αντιδράσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η πρόταση αυτή, ο Τίμερμανς τόνισε πως το Δουβλίνο πρέπει να διορθωθεί ακόμη και αν αυτό δεν αρέσει σε όλους.