Σύμφωνα με την αναμετάδοση δημοσιεύματος των Financial Times από το Αθηναϊκο Πρακτορείο, ο Φρανς Τίμερμανς εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού που θα προβίβαζε τον κεντροαριστερό Ολλανδό πολιτικό στην πλέον σημαντική θέση των Βρυξελλών. Όπως αναφέρεται, μία τέτοια απόφαση θα άρει το αδιέξοδο για τον επιμερισμό των κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα ανελάμβανε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Τα «παζάρια» που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν επίσης να στείλουν τον Γάλλο Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό στην ΕΚΤ ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, με καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η υποψηφιότητα του Τίμερμανς θα μπορούσε εύκολα να «καεί», ιδίως σε περίπτωση που μια σειρά κρατών μελών με επικεφαλής την Πολωνία, εξέφραζαν αντιρρήσεις. Αν και ο σοσιαλδημοκράτης Ολλανδός πολιτικός είναι αποδεκτός από τους κεντροδεξιούς ηγέτες λόγω της οικονομικά φιλελεύθερης πολιτικής του, η εναντίωση των κεντρο-ανατολικών κρατών στο πρόσωπό του αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο γι’ αυτόν, με την Πολωνία και την Ουγγαρία μάλιστα να θεωρούν την υποψηφιότητά του ως «απαράδεκτη» λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τον τρόπο που ο Τίμερμανς άσκησε τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Όπως σημειώνεται, από την πλευρά της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν, έχουν κατά το παρελθόν εκφραστεί κολακευτικά σχόλια για τον Τίμερμανς, αναγνωρίζοντας ότι είναι κάποιος που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να ηγηθεί της Κομισιόν. Ωστόσο, διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι το Παρίσι περιμένει πρώτα να γίνει γνωστό το πλήρες πακέτο της συμφωνίας για τις ευρωπαϊκές θέσεις προκειμένου, στη συνέχεια, να δώσει το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητά του.
Καθοριστική πάντως για την έκβαση των συνομιλιών θα είναι και η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, συνεχίζει το δημοσίευμα, η οποία δέχεται πιέσεις προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την υποψηφιότητα του Βέμπερ, για τον οποίο όμως διατυπώνονται ενστάσεις από περισσότερους από δέκα Ευρωπαίους ηγέτες.
Μια πιθανή εξέλιξη είναι να τεθεί εκ νέου το όνομα του Βέμπερ στο τραπέζι κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αντιρρήσεις προς το πρόσωπό του, να του δοθεί η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήγει επίσης στο ΕΛΚ. Πηγές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πάντως θεωρούν πιθανότερο να χρειαστεί να γίνουν δύο ακόμα Σύνοδοι Κορυφής προκειμένου να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Βέμπερ, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που θεωρούν πιθανή την αξιοποίηση της Βεστάγκερ στο πλαίσιο ενός ύστατου συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής.