Πολλαπλά μηνύματα απέστειλε χθες Τετάρτη ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα μνημόνια και τους δανειστές. «Ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες. Και γενικές, αλλά και ειδικότερα προς την χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά παραδεχόμενος «αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, ενώ επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό».

Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν έμμεση πλην σαφή κριτική και για τις κυβερνήσεις και των Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και για όσους από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της νυν κυβέρνησης χαρακτήριζαν τα μνημόνια ως ευλογία, υποστήριζαν δημοσίως πως «αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει» ή πρωτοστάτησαν στα σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων και της κοινωνίας.

«Οικονομικές κρίσεις, εμπορικοί ανταγωνισμοί, η άναρχη λειτουργία των αγορών, η τεχνολογική έκρηξη στις μεθόδους παραγωγής, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, η δημογραφική πίεση, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον. Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πληθαίνουν εκείνοι που, αν βρεθούν χωρίς δουλειά, θα τους είναι σχεδόν αδύνατον να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Πολλοί νέοι αισθάνονται ότι δεν θα έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για μια καλύτερη ζωή», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.
Ζήτησε κυρώσεις για Τουρκία
«Είναι αναγκαίο να επισημανθεί και να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών – μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.