Την 1η Ιουνίου θα ψηφιστεί στην ισπανική Βουλή η πρόταση μομφής που έχουν καταθέσει οι Σοσιαλιστές κατά του Μαριάνο Ραχόι μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενεπλάκησαν αρκετά μεγάλα στελέχη του. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη από το κόμμα του για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι για «να επιστρέψει η χώρα στη νομιμότητα» μετά τις καταδίκες των 29 από τους 37 κατηγορούμενους του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος για το «σκάνδαλο Γκουρτέλ»
Αναζητώντας τις ψήφους
Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής θα πρέπει να τη στηρίξουν οι 176 από τους συνολικά 350 βουλευτές του κοινοβουλίου. Το Λαϊκό Κόμμα έχει 134 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό 85, οι Ποδέμος 67 και οι Ciudadanos, οι οποίοι στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, έχουν 32. Οι Σοσιαλιστές και οι Ποδέμος θα στηρίξουν την πρόταση μομφής, αλλά οι Ciudadanos αναμένεται να καταθέσουν διαφορετική πρόταση.
Συγκεκριμένα, Σοσιαλιστές και Ποδέμος είναι σύμφωνοι με το να προκύψει μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι Ciudadanos θα ζητήσουν να πέσει η κυβέρνηση Ραχόι και στη συνέχεια να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές, χωρίς να χρειαστεί μεταβατική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο λόγος που ζητούν άμεσα εκλογές είναι η δημοσκοπική τους άνοδος, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση τους αναδεικνύει πρώτη δύναμη με ποσοστό 29%, με τους Ποδέμος να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 19,8%.
Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής και οι βουλευτές των αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας (συνολικά 17 ψήφοι) παρά το ότι ο Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μαζί τους για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Η καταδίκη της «υπόθεση Γκουρτέλ»
Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μετά την απόφαση για καταδίκη των 29 από τους 37 κατηγορούμενους και πρόστιμο στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα ύψους 245.492 ευρώ, πρωτόδικα για την «υπόθεση Γκουρτέλ» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία.
Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.
Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.
Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».
Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα. Ο Μπάρθενας, υπεύθυνος του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε επίσης σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015.
Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.
Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής». Το PP ανακοίνωσε άμεσα ότι θα κάνει έφεση κατά της απόφασης.
*Διαβάστε το άρθρο Στην Ισπανία καταλύθηκε το κράτος Δικαίου! – του Μηνά Κωνσταντίνου