Την έλλειψη ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού για το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα του Πολιτισμού καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), επισημαίνοντας την αναστάτωση που αυτό έχει επιφέρει στον κλάδο. Όπως επισημαίνει, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν φαίνεται να συνδέονται με κάποιο τρόπο με την πανδημία, καθώς την ώρα που δίνεται η άδεια για το άνοιγμα των κλειστών σινεμά, δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη πρόβλεψη για τα κλειστά θέατρα, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ορισμένες από τις παραγωγές θεάτρου και χορού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Την ίδια ώρα, οι οφειλόμενες αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να συμβιβαστούν με αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις, ενώ η σημαντική καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επιχορηγήσεων 2021-2022 σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα εντείνει το κλίμα επισφάλειας στο οποίο οι καλλιτέχνες καλούνται να ανταπεξέλθουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Την ύστατη αυτή στιγμή καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση σε διάλογο. Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, βορά στους νόμους της “ελεύθερης” αγοράς με τις παραγωγές να είναι μειωμένες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ζητάμε ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης για όσους δεν θα εργαστούν ή θα εργαστούν περιστασιακά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζητάμε, επίσης, έναρξη διαλόγου για τους όρους λειτουργίας του Πολιτισμού και τις πολιτικές στήριξής του την χειμερινή περίοδο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν σε όλους να ανταπεξέλθουν αξιοπρεπώς στην δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού που επίκειται.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ: 

Βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο και ο κλάδος του Πολιτισμού βρίσκεται σε κατάσταση «αναμονής». Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση για το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο μας.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας ότι το φετινό καλοκαίρι θα μοιάζει με το περσινό. Ήδη έχουμε ματαιώσεις μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων, ο προγραμματισμός των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών έχει συρρικνωθεί, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τους όρους λειτουργίας των πανηγυριών ή των άλλων μουσικών εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, ενώ έχουν συρρικνωθεί οι μετακλήσεις σχημάτων από το εξωτερικό, που συνακόλουθα μειώνουν την απασχόληση καλλιτεχνών, τεχνικών και όλων των υποστηρικτικών του θεάματος ακροάματος ειδικοτήτων (ταξιθέτες, ταμίες, μεταφραστές, διευθυντές παραγωγής κλπ). Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ελάχιστη σχέση έχουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση επιτρέπει τη λειτουργία των κλειστών σινεμά, αλλά όχι των μικρών κλειστών θεάτρων, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ικανό αριθμό από τις εκκρεμείς παραγωγές θεάτρου και χορού των σαιζόν 2019-2020 και 2020-2021. Αυτό σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική καθυστέρηση ανακοίνωσης των επιχορηγήσεων 2021-2022 (σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ θα δημοσιευόταν στις 12 Απριλίου) και την αβεβαιότητα, επιτείνει την ανεργία τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανασφάλεια, λόγω αδυναμίας οποιουδήποτε προγραμματισμού.

Ταυτόχρονα έχουν δοθεί αποζημιώσεις μόνο μέχρι τον μήνα Απρίλιο, κι έχουμε μόνο μια αόριστη υπόσχεση για αποζημιώσεις Μαΐου, που η υπογραφή τους από τον υπουργό εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες.

Την ύστατη αυτή στιγμή καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση σε διάλογο. Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, βορά στους νόμους της «ελεύθερης» αγοράς με τις παραγωγές να είναι μειωμένες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ζητάμε ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης για όσους δεν θα εργαστούν ή θα εργαστούν περιστασιακά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζητάμε, επίσης, έναρξη διαλόγου για τους όρους λειτουργίας του Πολιτισμού και τις πολιτικές στήριξής του την χειμερινή περίοδο.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 7 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, με αιτήματα:

  • Παράταση στήριξης των εργαζομένων και μετά το άνοιγμα, δεδομένων των περιορισμών στην πληρότητα, που σίγουρα θα επηρεάσουν τον αριθμό των απασχολούμενων στις Τέχνες
  • Επίλυση της αδικίας για όσους έκαναν την εγγραφή τους στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021 καθώς και των επαγγελματιών της τέχνης που έχουν αδίκως αποκλειστεί, κάτι που, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τους ερχόμενους μήνες στο Θέαμα – Ακρόαμα

Συνεχίζουμε την πίεση για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, την πολύ δύσκολη περίοδο που έρχεται.
Παράσταση Διαμαρτυρίας
Τετάρτη 7 Ιουλίου, ώρα 12:00, στο Υπουργείο Εργασίας