Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά από κρίσιμες συνομιλίες, ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Τουρκία, συμφωνήθηκαν τα εξής:

-Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
-Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
-Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.
-Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
-Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
-Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Έτσι, λίγες ώρες μετά, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και το Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

«Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από τη Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών του Fetö. Και από τη Σουηδία την έκδοση 10 μελών του Fetö και 11 μελών του PKK», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Fetö είναι το ακρωνύμιο του κινήματος που ιδρύθηκε από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που υπήρξε μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν. Βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν δηλώνει ότι τον θεωρεί υπεύθυνο. μεταξύ άλλων, για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.