Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου θα συζητηθεί – κατά πάσα πιθανότητα- στην Βουλή το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, ενώ το ζήτημα αυτό αποτελεί – όπως διαφαίνεται- ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Στην ημερομηνία αυτή φέρεται να έχει καταλήξει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σχετικό αίτημα διατύπωσαν στις 19 Ιουνίου στην Βουλή 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής. Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν στην επιστολή σχολιάζοντας το πόρισμα «προκύπτει ότι για το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους είναι μη νόμιμο, απεχθές ,δεν ευθύνεται ο λαός μας για αυτό και επιπλέον είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών σε κρίση δημοσίου χρέους της χώρας μας με στόχο κυρίως την διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών». Μάλιστα σημείωναν ότι μία τέτοια συζήτηση στοχεύει στο να «ενισχυθεί η απαίτηση και ο αγώνας της κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους>. Με αιχμή το προκαταρκτικό πόρισμα τη επιτροπής άλλωστε αναμένεται να «ξετυλιθχεί» το κουβάρι σειράς νομικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που έχει ήδη εξαγγείλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με έμφαση στους διεθνείς οργανισμούς. ‘Αλλωστε ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τις εργασίες της επιτροπής ήταν η γνώση των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων που συνέταξαν και προώθησαν τις επαχθείς για την χώρα δανειακές συμβάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που αναπόφευκτα θα προκαλούσαν.
 
Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να έρθει στην Βουλή και το ζήτημα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, κίνηση την οποίο η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» μιλώντας σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο ThePressProject.gr. Το ζήτημα αυτό έθεσε πριν μερικές εβδομάδες, αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος. Είχε ζητήσει από την ελληνική Βουλή «να βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει ξανά η συνεργασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με πρωτοβουλίες σύσφιξης σχέσεων σε επίπεδο κοινοβουλίων, τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειών».