Με την απόφαση αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να δίνει εγγυήσεις στους υπέρμαχους της εποικιστικής δραστηριότητας σε μια στιγμή που οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν μια απόφαση της δικαιοσύνης και να κατεδαφίσουν τον εβραϊκό οικισμό της Αμόνα.

Οι προετοιμασίες για την κατεδάφισή του έχουν ενταθεί με τη συνδρομή σήμερα δεκάδων μελών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και πλέον μοιάζει να είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών. Ήδη η ισραηλινή αστυνομία έχει ξεκινήσει να απομακρύνει τους 200 με 300 κατοίκους του οικισμού, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν.

Στον λόφο στον οποίο βρίσκεται ο οικισμός της Αμόνα νεαροί έκαιγαν λάστιχα, έριχναν κατά καιρούς αντικείμενα εναντίον των δημοσιογράφων και φαίνονταν αποφασισμένοι να αντισταθούν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σπεύσουν για να απομακρύνουν τους κατοίκους.

Στους πρόποδες του λόφου στρατιώτες έστησαν συρματόπλεγμα γύρω από την περιοχή για να εμποδίσουν νεαρούς από γειτονικούς εβραϊκούς οικισμούς να έρθουν να ενωθούν με αυτούς της Αμόνα.

Την ώρα που η ένταση οξυνόταν στην Αμόνα «ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισαν να δώσουν την άδεια για την κατασκευή 3.000 νέων μονάδων κατοικιών στην Ιουδαία- Σαμάρια», η ονομασία που χρησιμοποιεί του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Από τις 20 Ιανουαρίου και μετά την ορκωμοσία του Τραμπ το Ισραήλ έχει εγκρίνει οριστικά την κατασκευή 566 κατοικιών σε τρεις συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ανακοίνωσε την ανέγερση 2.502 κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

Την προηγούμενη Πέμπτη οι δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ ενέκριναν οριστικά την κατασκευή 153 νέων μονάδων κατοικιών, οι οποίες είχαν παγώσει υπό την πίεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.