Δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της καύσης σκουπιδιών θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, την Κυριακή 26 Μαΐου, σε 10 από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της πόλης του Βόλου. Την Τετάρτη έγινε συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να αποφασιστούν όλα τα οργανωτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δημοψήφισμα. Με απώτερο σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος, η Επιτροπή προχώρησε στην παραγωγή ενός ηχητικού μηνύματος, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να συμμετέχουν.
 
Τα 10 εκλογικά κέντρα του Βόλου είναι τα εξής:

  • 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ-Γ.ΔΗΜΟΥ
  • 1ο ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 36
  • 13ο ΔΣ ΟΞΥΓΟΝΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΠΑΓΑΣΩΝ
  • 3ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ ΟΓΛ-ΓΑΛΛΙΑΣ
  • 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΥΡΟΣ
  • 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ-ΠΟΛΥΜΕΡΗ
  • 9ο ΔΣ ΠΑΛΙΑ
  • 23ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ
  • 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΜΙΝΙΟΥ-ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ
  • ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, υπήρξε τροποποίηση της απόφασης του 2014, από τον τότε υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με τους Περιβαλλοντικούς Όρους για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – Lafarge, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρά στην καρκινογόνο, όπως χαρακτηρίζεται, καύση σκουπιδιών (RDF) μέχρι 200.000 τόνους το χρόνο, από 7.500 περίπου που έκαιγε μέχρι τώρα.
 
Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλο και, σύμφωνα με τοπικούς φορείς όπως η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου στον Βόλο αλλά και τα προβλήματα στην ατμόσφαιρα της πόλης (π.χ. μυρωδιά καμένου πλαστικού, αιθαλομίχλη).

Όπως έχει αναφερθεί σε εκτενές ρεπορτάζ του TPP, τέτοια γεγονότα προσθέτουν ακόμα περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό σχετικά με τη νέα τροποποίηση των όρων αδειοδότησης της εταιρείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, φορείς υποστήριξαν ότι στο 34% ανέρχεται το ποσοστό καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας, όταν το πανελλαδικό είναι μόλις 17%, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα σε γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, όπως στην πόλη του Βόλου και τη Νέα Ιωνία.
 
Μια τέτοια τροποποίηση είχε προκαλέσει στις αρχές Μαΐου  την διοργάνωση συλλαλητηρίου από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, με τον Μάρκο  Βαξεβανόπουλο, μέλος της Επιτροπής, να δηλώνει ότι «όμοιο συλλαλητήριο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Σήμερα οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους είναι εδώ, κανείς δεν λείπει. Είμαστε αντίθετοι στην καύση σκουπιδιών, θα είμαστε εδώ βρέξει- χιονίσει μέχρι να ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει το Υπουργείο. Όλα αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, με διοξίνες και φουράνια. Η μόνη επιτροπή που αποκάλυψε την αλήθεια είναι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Απαιτούμε απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε τα σκουπίδια μας να πηγαίνουν πακεταρισμένα στη βιομηχανία. Η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να ανακαλέσει την άδεια να καίει σκουπίδια. Κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ».