Το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου της συμφωνίας με την τρόικα οριστικοποιήθηκε από την κυβέρνηση: θα εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή και θα ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει ανοιχτή εκκρεμότητα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απριλίου, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ύστερα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρία άρθρα -ένα για τις τράπεζες, ένα για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) κι ένα για τις φορολογικές αλλαγές.
 
Έτσι, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο για τους βουλευτές να καταψηφίσουν μόνο τη ρύθμιση για το γάλα.
 

Γάλα και φάρμακα


Οι φαρμακοποιοί, γράφει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr, απειλώντας με απεργία διαρκείας από αύριο, δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς «το τελευταίο που θέλουμε είναι να βρεθούμε με 17.000 ‘εκλογικά κέντρα’ εναντίον μας», όπως σχολίαζε παράγοντάς της χθες, εννοώντας την επιρροή που ασκούν οι φαρμακοποιοί στον μέσο πολίτη.
 
Κατά τον ίδιον, περιθώρια υποχωρήσεων στο θέμα των φαρμακείων δεν υπάρχουν λόγω… του Πωλ Τόμσεν, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους στην εξάμηνη διαπραγμάτευση για την πλήρη απελευθέρωση και υποχώρησε μόνο όταν οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού πυλώνα της τρόικας στήριξαν τις εγχώριες «κόκκινες γραμμές».
Για το έτερο …μεγάλο θέμα, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε χθες το Capital.gr, αναζητούνται βελτιώσεις στη ρύθμιση που αφορά στο γάλα προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών που εκλέγονται στην περιφέρεια (και) από γαλακτοπαραγωγούς ψηφοφόρους.
 
Στο παρασκήνιο, η προσπάθεια καταβάλλεται στις συναντήσεις βουλευτών και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων με τους αρμόδιους υπουργούς (Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη) και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου.

Δεν γίνεται χωρίς τους διαφωνούντες

Τρόπους εξεύρεσης διεξόδου από την κρίση που έχει προκύψει λόγω της άρνησης τουλάχιστον πέντε βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διάταξη η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος έως και τις 10 ημέρες αναζητεί το επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά, λέει η «Καθημερινή».

Διερευνά τις δυνατότητες μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία δεν θα θίγει τη συμφωνία με την τρόικα και, παράλληλα, θα επιτρέπει στους διαφωνούντες βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

 
Κάποιοι από τους διαφωνούντες επέμειναν και χθες στις ενστάσεις τους. «Δεν μπορεί κάποιοι να λένε για το γάλα “σιγά το θέμα”. Η παραγωγική βάση της χώρας δεν είναι σιγά το θέμα. Διότι αυτό διακυβεύεται», δήλωσε χθες (Star) ο Θ. Μωραΐτης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Πιο σκληρή στάση εξακολουθεί να τηρεί ο κ. Μιχ. Κασσής, ο οποίος επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη διάταξη για το γάλα, δηλώνοντας μάλιστα (Στο Κόκκινο 105,5) «ανάθεμα τη μέρα που αποφάσισα να στηρίξω αυτή την κυβέρνηση κατ’ αυτόν το τρόπο».

Χθες, στην ομάδα των… ανταρτών ενσωματώθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Αλέκος Κοντός, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα προβλήματα που προκύπτουν «και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Εναλλακτικές

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέει το Euro2day.gr βάζει στο τραπέζι και εναλλακτικά σενάρια: ότι ως «γάλα ημέρας» θα ονομάζεται το «ελληνικό γάλα» που θα έχει διάρκεια πέντε ημερών και το οποίο θα πιστοποιείται με ειδική σήμανση και ότι η διάρκεια του γάλατος χαμηλής παστερίωσης θα καθορίζεται από τον κάθε παραγωγό ο οποίος θα έχει και την τελική ευθύνη.
 
Στο τραπέζι χθες έπεσε και η πρόταση των αγελοδοτρόφων που κάνουν λόγο για πέντε ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος ημέρας και επτά ημέρες ζωής του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης. Πρόταση που σχολιάστηκε θετικά από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (και φερόμενο ως αντάρτη) Μάξιμο Χαρακόπουλο: «Κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη. Κι οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς», δήλωσε.
 

Σε προεκλογικό ρυθμό η αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το σύνολο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές καταγγέλλοντας «ορισμένους ότι θα θέλανε να πάνε στις κάλπες χωρίς να ενημερώσουν ούτε το λαό, ούτε τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές».
 
Στις βολές απάντησε επίσης με βολές ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι έγκλημα σε βάρος του τόπου να λέγεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αλλού οι… άκαπνες συστάσεις λεβεντιάς», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «τραγικό» στο εσωτερικό μέτωπο κάποιοι «να ταυτίζονται με τους πιο σκληρούς κύκλους του ΔΝΤ ή των ινστιτούτων του γερμανικού οικονομικού συντηρητισμού που διαφωνούν και με την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση».