Η Εισαγγελία κάνει λόγο για «αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων της» που επέδειξε η πρώην Υπ. Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς επέτρεψε να οδηγηθεί σε ιδιωτική διαιτησία διαφορά μεταξύ του Γάλλου επιχειρηματία και της τότε κρατικής Τράπεζας Credit Lyonnais και ενώ αποδεδειγμένα πλέον αυτή θα έπρεπε να διευθετηθεί μέσω της Δικαιοσύνης και να κριθεί από αυτήν.
Ωστόσο η ίδια η Γαλλική Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία διαπιστώνοντας απάτη. απόφαση η οποία επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.
Εφόσον το Εφετείο δεχθεί την Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή της Λαγκάρντ, απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί στις 22 Ιουλιου, η πρώην ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας θα είναι υποχρεωμένη να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), ενός ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο Δεκέμβριο, δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.
Στο ποινικό μέρος της ίδιας υπόθεσης, για «σύσταση συμμορίας με σκοπό την απάτη και τον σφετερισμό κεφαλαίων σε συνέργεια» κατηγορούνται έξι άτομα, με πρώτον τον ίδιο τον Μπερνάρ Ταπί.
Οι δικηγόροι της Κριστίν Λαγκάρντ κάνουν λόγο για πρωθύστερο της παραπομπής τής εντολέος τους λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί κάποιος για αμέλεια για μια υπόθεση που δεν έχει καν μέχρι στιγμής κριθεί για το αν και κατά πόσο εμπεριέχει αδικήματα ενώ η ίδια η Λαγκάρντ δεν παύει να υποστηρίζει πως «πάντοτε ό,τι έκανε ήταν σύννομο και υπηρετούσε τα συμφέροντα του κράτους».