«Όπως καλά γνωρίζετε, ευελπιστούμε πως την προσεχή Παρασκευή θα υπογράψουμε επισήμως στα πλαίσια του Eurogroup το Μνημόνιο μεταξύ της Ισπανίας και της ζώνης του ευρώ για την μετάγγιση το πολύ 100 δισ. ευρώ στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο Ισπανός υπουργός μιλώντας σε συνέδριο της οικονομικής σχολής ΙΕSE στη Βαρκελώνη.

Ο Ισπανός υπουργός υπογράμμισε πως χωρίς την οικονομική αυτή στήριξη, ο προϋπολογισμός θα ήταν «αδύνατον» να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τις ρήτρες του μνημονίου, το δάνειο θα έχει μέση διάρκεια αποπληρωμής 12,5 χρόνια και απώτερο όριο τα 15 χρόνια, με μία 10ετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο μικρότερο του 3%.

Ο ντε Γκίντος τόνισε πως οι προϋποθέσεις «είναι πολύ θετικές και αρκούντως ευνοϊκές» για τις ισπανικές τράπεζες. Η ευρωζώνη θα χορηγήσει έως και 100 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις και έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη χρηματοδότηση των 'κακών' τραπεζών, που θα δημιουργηθούν για να απομονωθούν οι καταρρακωμένες μετοχές του κατασκευαστικού τομέα.

Ο ντε Γκίνδος εξέφρασε την ελπίδα πως μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός της παροχής δανείου θα καταστεί δυνατόν να πραγματωθούν «πολύ γρήγορα» οι πρώτες ανακεφαλαιώσεις των ισπανικών τραπεζών.

«Στα τέλη Ιουλίου ήδη θα έχουμε μία πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης των εθνικοποιημένων ιδρυμάτων, με βάση την οποία εντός ολίγων μηνών θα είμαστε σε θέση να μεταγγίσουμε κεφάλια στις τράπεζες υπό έλεγχο», τόνισε ο ίδιος.

Σε αντάλλαγμα της βοήθειας, σύμφωνα με τις 32 ρήτρες του Μνημονίου, η ΕΕ θα απαιτήσει από τη Μαδρίτη την τροποποίηση του τραπεζικού της τομέα—που ενδέχεται να επιτευχθεί σε βάρος των φορολογουμένων—ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δικαιοδοσία να ελέγχει τις ισπανικές τράπεζες