Η δοκιμασία της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα ξεκινά την Πέμπτη, οπότε οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα έχουν και την πρώτη τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, πάντως, Χορστ Ράιχενμπαχ προειδοποίησε ήδη ότι «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις»
Από το συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, πάντως, Χορστ Ράιχενμπαχ προειδοποίησε ήδη ότι «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».
Ο Χορστ Ραιχενμπαχ περιέγραψε τους τομείς στους οποίους χρειάζεται αμέσως να γίνουν παρεμβάσεις:
-αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου
-κατάργηση τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
-πάταξη της φοροδιαφυγής
-μείωση της γραφειοκρατίας
-απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων
-μείωση του κόστους στον δημόσιο τομέα
-απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
-άμεση προώθηση των αποκρατικοποίησεων
Κυβερνητική «φυγή προς τα μπρος»
Η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται με στόχο να επιτύχει την αναθεώρηση επαχθών όρων του μνημονίου.
Την αποφασιστικότητα αυτή αναγνωρίζει και ο Χορστ Ραιχενμπαχ όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη, κατά την οποία κύριο θέμα συζήτησης ήταν η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά με βασικό μοχλό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.
Επίσης από το συνέδριο του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για τροποποιήσεις στο μνημόνιο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Μελλοντικά, όπως εκτιμά, μέσω διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ελαφρυνθεί επιπλέον κατά 90 δισ. ευρώ.
Τη δημιουργία ελευθέρων οικονομικών ζωνών προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο Χορστ Ραιχενμπαχ συναντήθηκε και με το νέο Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της ομάδας δράσεις κυρίως στον τομέα της είσπραξης εσόδων.
Όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις με την τρόικα η οποία έφτασε στην Αθήνα με πολυήμερο χρονοδιάγραμμα.
Ξεκινούν οι έλεγχοι
Την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τον έλεγχο, ενώ την Τετάρτη οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα και την Πέμπτη μετά την ορκωμοσία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα συναντηθούν μαζί του και αμέσως μετά θα μεταβούν όλοι μαζί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Αντώνη Σαμαρά.
Την Παρασκευή θα αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Το Σάββατο οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από Αθήνα Στις 22 Ιουλίου, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων και στις 24 Ιουλίου επιστρέφουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας για διαπραγμάτευση.
Και η Λαγκάρντ για την Ελλάδα
Διερευνητικό χαρακτήρα προσδίδει στην επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη στις επαφές των εκπροσώπων των δανειστών, αν και αρχικά μίλησε για «διαπραγματεύσεις», διόρθωσε αμέσως χρησιμοποιώντας τη λέξη «συζητήσεις».
Οι συζητήσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα θα καταγράψουν τι έγινε και τι δεν υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Στο Ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Σλοβάκος πρόεδρος, ζητώντας πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Ρόμπερτ Φίτσο που επισκέπτεται το Βερολίνο, είπε ότι είπε ότι οι πολίτες της χώρας του χάνουν την υπομονή τους με τα πακέτα διάσωσης.
«Μεταρρυθμίσεις ή δεν σας σώζουμε»
Τα προγράμματα διάσωσης προκαλούν σοβαρούς τριγμούς και στον συνασπισμό της Αγγελα Μέρκελ. Ο ηγέτης του αδελφού κόμματος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χερστ Ζιχοφερ απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν υπάρξουν διασώσεις και γι' άλλες χώρες.
«Θα έρθει ή ώρα που η κυβέρνηση της Βαυαρίας και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση δεν θα μπορούν πια να λένε «ναι». Χωρίς τις ψήφους του κόμματος, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα έχει την πλειοψηφία», τόνισε.