Το αντικείμενο της ήταν η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 4/5 των κοινοβουλευτικών κομμάτων τα οποία μετέχουν σε αυτή. Η ρύθμιση αναμένεται να έχει την μορφή τροπολογίας που θα κατατεθεί πιθανότατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Θα προβλέπει – για μία και μόνη φορά- την έναρξη του διαγωνισμού και τον καθορισμό των αδειών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να προσπεραστεί το εμπόδιο της μη συγκρότησης του αρμόδιου φορέα (ΕΣΡ) αφού δεν υφίσταται η απαιτούμενη διακομματική συναίνεση.
Την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων χαρακτήρισε η αναφορά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος επικαλέστηκε έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας στην οποία επισημαίνεται ότι μόνον 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας «σηκώνει» η ελληνική αγορά, προδιαθέτοντας ουσιαστικά για τον αριθμό των αδειών που θα προτείνει η κυβέρνηση. «Για τη χώρα μας οι άδειες υψηλής ευκρίνειας πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι μέχρι τέσσερις» ανέφερε χαρακτηριστικά.Μάλιστα έκανε λόγο για «ακραίες απόψεις» που έχουν εκφραστεί στην Βουλή, με στόχο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η διαγωνιστική διαδικασία η να καθυστερήσει έως «να υπάρξουν άλλες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η μετριοπαθής τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια. Αν και υποστήριξε ότι θεμελιακή θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο διαγωνισμός να διεξαχθεί μέσω του ΕΣΡ αφού αυτή είναι η συνταγματική επιταγή όσον αφορά το θέμα των αδειών, σημείωσε ότι το θέμα είναι τεχνικό οπότε πρέπει «να μελετήσουμε την έκθεση και να επανέλθουμε σε δύο ημέρες».Μια προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με την θέση που έχουν πάρει σειρά στελεχών της Ν.Δ (Α.Γεωργιάδης, Σ.Βούλτεψη κ.λ.π) σύμφωνα με την οποία τον αριθμό των αδειών πρέπει να καθορίσει η αγορά, οπότε να μην υπάρξει σχετικός περιορισμός.
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας για κυβερνητικό «εκβιασμό». «Παρών» ψήφισαν και πάλι το Ποτάμι αν και συντάχθηκε με την θέση της Ν.Δ περί αναγκαιότητας να προηγηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ όπως και το ΚΚΕ που κατήγγειλε συνολικά την διαδικασία.