«Γνωρίζετε όλοι τη σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες της περιόδου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών μετά τις δημόσιες συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Δαμασκού από την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πραγματοποιηθεί αρχικά τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας, για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι επαφές έπειτα από τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα μιλήσει με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσει το θέμα του διαδρόμου των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και των λιπασμάτων μετά και την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να στερήσει προσωρινά από το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, από τη δημόσια επιδότηση, μπλοκάροντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας του κόμματος με κατηγορίες για σχέσεις με το PKK.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, τρίτη δύναμη στο τουρκικό Kοινοβούλιο, για «τρομοκρατία», ενώ απειλές έχουν διατυπωθεί για τη διακοπή της λειτουργίας του, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.