Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη στη Γαλλία, ενάντια σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το γαλλικό κοινοβούλιο και στο οποίο προβλέπονται ποινικές διώξεις σε περίπτωση που δημοσιευθεί το πρόσωπο ενός αστυνομικού και η ταυτότητα του.
Ειδικότερα, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο στο κέντρο του Παρισιού, κρατώντας πλακάτ: «Θα στερηθείτε τις ελευθερίες σας για τη δική σας ασφάλεια» και «Σταματήστε τον νόμο».
Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το ότι ένας τέτοιος νόμος θα παραβίαζε την ελευθερία των δημοσιογράφων να καλύπτουν δημόσιες εκδηλώσεις ή επίσης θα καθιστούσε δυσκολότερο να λογοδοτούν οι αρχές σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας.
Η συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο ξεκίνησε την Τρίτη σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο έφερε προς ψήφιση το κόμμα του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το 2020 το γαλλικό κοινοβούλιο είχε καταψηφίσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που είχε έρθει προς ψήφιση.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οποιοσδήποτε κυκλοφορεί την εικόνα ενός αστυνομικού με πρόθεση να βλάψει τη σωματική ή ψυχολογική του ακεραιότητα ενδέχεται να φυλακιστεί για ένα έτος και να του επιβληθεί πρόστιμο 45.000 ευρώ. Η νόμος αναφέρεται ειδικότερα στο «πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης». Η ρήτρα που υπάρχει στο πλαίσιο του εν λόγω νόμου, είναι ότι οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να κοινοποιούν εικόνες με αστυνομικούς στις «αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές».
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας υποστήριξε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι είναι απαραίτητο για να «προστατέψει αυτούς που μας προστατεύουν», εν μέσω καταγγελιών ότι αστυνομικοί δέχονται απειλές και στοχοποιήσεις.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) σε ανακοίνωση τους στέκονται στο θολό σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην «πρόθεση» κάτι που -όπως αναφέρουν- είναι «ανοιχτό ως προς την ερμηνεία του και δύσκολο να προσδιοριστεί».
«Οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς και δημοσιεύονται ή μεταδίδονται από κριτικά μέσα ενημέρωσης ή συνοδεύονται από επικριτικά σχόλια, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι επιδιώκουν να βλάψουν αυτούς τους αστυνομικούς», δήλωσε το RSF. «Για τους δημοσιογράφους, υπάρχει νομικός κίνδυνος και πιθανότητα καταδίκης τους».
Ο RSF εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι θα μπορούσαν επίσης να γίνουν έρευνες σε σπίτια και γραφεία δημοσιογράφων μετά από εντολή εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 24.
Η συζήτηση στο κοινοβούλιο θα συνεχιστή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ για να γίνει νόμος του κράτους θα πρέπει να περάσει τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τη Γερουσία.