Στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη φέρεται να έχει τεθεί το ζήτημα της τρίτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εξεταστεί παράλληλα η έκτη έκθεση «μεταμνημονιακής» εποπτείας της Κομισιόν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που ανακοίνωσε προ ημερών πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην κεφαλή του οργάνου του ευρώ, προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση του απέναντι στη χώρα μας και τον «ελληνικό πληθυσμό», παραδεχόμενος πως παρότι «κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Στο περιθώριο της σημερινής τηλεδιάσκεψης, ο Πορτογάλος ανάρτησε βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Διοικητών του Μηχανισμού.

«Tα προγράμματα κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η προσαρμογή της ήταν πολύ μακρά και θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού» ανέφερε κατά το μήνυμά του ο Μ. Σεντένο, ενώ δεν αρκέστηκε στην παραπάνω παραδοχή, υπογραμμίζοντας πως τα όσα εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία αποτελούν «οδηγό» για τα μελλοντικά προγράμματα του ESM.

«Η εμπειρία των ελληνικών προγραμμάτων έχει επηρεάσει την αναθεώρηση της συνθήκης που είναι σε εξέλιξη και θα διαμορφώσει τα μελλοντικά προγράμματα του ESM, περιλαμβανομένης της αντίδρασής μας στην κρίση της COVID-19», πρόσθεσε ο Σεντένο, ο οποίος προεδρεύει και στο Συμβούλιο Διοικητών του ESM.

Ακόμα, αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει ο ESM για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού (Pandemic Crisis Support), με τη χορήγηση δανείων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 2% του ΑΕΠ τους, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι με αυτό ο ESM «έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κρίσεις και να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές τύπου τρόικας».

Η έκθεση του Αλμούνια θα δημοσιοποιηθεί από τον ESM το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εντολή που είχε δοθεί ήταν να εστιάσει στη χρηματοδοτική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM, περιλαμβανομένου του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το 2012 (PSI), καθώς και στη μεταμνημονιακή περίοδο εποπτείας έως το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Ο ESM έχει δημοσιοποιήσει πριν από χρόνια μία άλλη έκθεση ανεξάρτητου αξιολογητή για τη βοήθεια στην Ελλάδα έως το τέλος του 2014, που ήταν η αρχική λήξη του δεύτερου προγράμματος, μαζί με την αξιολόγηση των προγραμμάτων στις άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης – Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος.

«Σε κάποιο σημείο έμοιαζε ότι θα μπορούσαν να βγουν, θα μπορούσαν να λάβουν μία πιστωτική γραμμή και η ανάπτυξη είχε επιστρέψει» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού, Ρολφ Στράουχ, ενώ σχολιάζοντας έμμεσα την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα τότε, ο ίδιος πρόσθεσε πως «η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν υπό το βάρος πολιτικής αναταραχής και έξι ετών ύφεσης».

Διαβάστε ακόμα:

Στο τραπέζι του Eurogroup η «μεταμνημονιακή» δόση προς την Ελλάδα