Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτάνεις αναφέρεται πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρυτάνεις δεσμεύτηκαν να μελετήσουν το σχέδιο νόμου που τους παρέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και να τοποθετηθούν επ’ αυτού σε έκτακτη Σύνοδο η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016.
 
Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:
 
-η συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών

-η επαναφορά των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών»

-η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο
 
Σε ο,τι αφορά τις πρυτανικές εκλογές, θέμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται οι φοιτητές να ψηφίζουν και πάλι για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δικαίωμα το οποίο τους είχε αφαιρεθεί από τον προηγούμενο νόμο. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με συντελεστή 0,2 (το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ) και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη και σε περίπτωση που διακοπεί δύο φορές τότε θα επαναλαμβάνεται ηλεκτρονικά.
 
Στο θέμα των «αιωνίων», οι φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών. Ουσιαστικά καταργείται το πλαφόν του ν+2 χρόνων φοίτησης.
 
Τελος για το θέμα του ασύλου, το νέο νομοσχέδιο φέρνει και την ολοκληρωτική επαναφορά του ασύλου τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση, αφού θα έχει την ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν καταργηθεί από τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.