Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η  δυσλειτουργία των νοσοκομείων έχει ξεπεράσει ακόμη και την πρώτη μνημονιακή περίοδο (οι παραιτήσεις  γιατρών είναι συνεχείς, ενώ η ανεκδιήγητη κατάσταση στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ -παρά την αλλαγή διοικητή- είναι αψευδής μάρτυρας).
Η πλημμελής διαχείριση  θεμάτων δημόσιας υγείας, ίσως, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Η πορεία του Covid, η διαχείριση θεμάτων στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, το πόσιμο  νερό του Βόλου, η ελλιπής ενασχόληση με την έξαρση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Οι παλινωδίες όμως, με τον αντιγριπικό εμβολιασμό θα ήταν για γέλια, αν δεν αφορούσαν ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η πρόληψη.

Αρχικά το υπουργείο υγείας ανακοινώνει εμβολιασμό μόνο μετά από ιατρική εξέταση / συνταγογράφηση και στη συνέχεια, χωρίς καμιά αιτιολογία, ανακαλεί και εισάγει με τον πιο επίσημο τρόπο μια αδιανόητη διάκριση. Τα φτηνά εμβόλια θα γίνονται χωρίς  ιατρική εξέταση, η οποία όμως θα είναι απαραίτητη  για τα νεότερα και «πολλαπλά πιο ακριβά» εμβόλια.

Τι μεσολάβησε; Διαμαρτυρίες επαγγελματικών  ενώσεων καθώς και  καταγγελίες φαρμακοβιομηχάνων. Είναι δυνατόν αυτά να είναι τα κριτήρια;

Είναι απορίας άξιο αν αντιλαμβάνονται στο υπουργείο υγείας ότι με τον τρόπο αυτό δίνουν την εντύπωση ότι λειτουργούν υπό την πίεση συμφερόντων ή ακόμη χειρότερα ότι εμφανίζονται ως διαφημιστές φαρμακευτικών σκευασμάτων με κριτήριο την τιμή και όχι την αποτελεσματικότητα και τις ιατρικές ενδείξεις.

Τους καλούμε άμεσα να αντιληφθούν τις ευθύνες τους. Οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί τους μας αφήνουν αδιάφορους. Αυτό που έχει σημασία είναι η υγεία του ελληνικού λαού.
Ας ασχοληθούν με την κατάντια των νοσοκομείων, που αυτοί έχουν προκαλέσει, και ας χαράξουν πολιτική δημόσιας υγείας, πρόληψης και εμβολιασμού, με βάση τις  επιστημονικές αρχές και όχι με γνώμονα τα εμπορικά και επαγγελματικά συμφέροντα.
Άλλωστε, με την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει το ΕΣΥ το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αταλάντευτος στην πρόταση του για ένα νέο ΕΣΥ, με πλήρη, καθολική, ανοιχτή και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους της χώρας, με σύγχρονη επιστημονική αντιμετώπιση των ασθενών, με έμφαση στη διεπιστημονική, ομαδική  και ολιστική προσέγγιση, με νέες υπηρεσίες και ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη, με σεβασμό ασθενών, συνοδών και υγειονομικών. Για ένα πρωτοποριακό ΕΣΥ, αξιόπιστο και αποτελεσματικό.