Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΔΕΘ για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας του επιτελικού του κράτους, ανακοίνωσε τη μεταφορά του αρχαιότερου Ερευνητικού Κέντρου στη χώρα, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καθώς και της ΕΜΥ, στην Πολιτική Προστασία.

Και αυτό, αφού φυσικά ο κ. Μητσοτάκης είχε εκθέσει στο πανελλήνιο ότι η κυβέρνησή του τα έκανε όλα καλά ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο στην αποποίηση ευθυνών, και δηλώνοντας χωρίς ίχνος ντροπής, ότι το επιτελικό του κράτος λειτούργησε όπως έπρεπε στη Θεσσαλία.

Κι επειδή για τη κυβέρνηση πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι, τώρα ο κ. Μητσοτάκης βάζει στο κάδρο τεχνηέντως και τους επιστήμονες- του ΕΑΑ και της ΕΜΥ. Το έκανε, εξ’άλλου, και λίγες εβδομάδες πριν, όταν αμφισβήτησε τα αντικειμενικά στοιχεία που παρείχε το ΕΑΑ ως προς την τεράστια έκταση των πυρκαγιών.

Ειδικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έχει εδώ και καιρό στοχοποιηθεί από τη κυβέρνηση επειδή προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Γιατί η βασική αποστολή του ΕΑΑ, όπως όλων των Ερευνητικών Κέντρων, είναι η έρευνα και η προαγωγή της νέας γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας, όπως και η συμβολή τους στην προστασία και την πρόοδο της κοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ουσιαστική τους ανεξαρτησία όχι μόνον από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και από την πολιτική εξουσία.

Στο πλαίσιο κάποιων εκ των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΑΑ, αναπτύσσονται καινοτόμα εργαλεία και εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τη κοινωνία και τους πολίτες με ειδική προστιθέμενη αξία, δυνατότητες οι οποίες πρέπει φυσικά να αξιοποιούνται από το κράτος για το δημόσιο συμφέρον, με τρόπο όμως προγραμματικό και συντεταγμένο και με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις κάθε φορέα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε στη θητεία της ένα τέτοιο σχέδιο αξιοποίησης των τεχνολογικών και ερευνητικών υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων σε ένα συντονιστικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας, που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί λόγω εκλογών, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα βιώσιμο συντονισμό όλων των δυνατοτήτων ενός σύγχρονου κράτους.

Αντίθετα, ο κ. Πρωθυπουργός, σκοπεύει στο όνομα της αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, να αποκόψει το ΕΑΑ από τον υπόλοιπο ερευνητικό ιστό!

Δεν φτάνει που ξέκοψε από το 2019 όλα τα ερευνητικά κέντρα από τα πανεπιστήμια, κατακερματίζοντας έτι περαιτέρω τη δημόσια έρευνα, πάγωσε τις χρηματοδοτήσεις και τις προκηρύξεις νέων θέσεων στέλνοντας τους νέους ερευνητές στο εξωτερικό και νομοθέτησε νέο θεσμικό πλαίσιο που υπονομεύει τον δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της έρευνας.

Τώρα σκοπεύει να προχωρήσει και σε θεσμικό ξήλωμα ερευνητικών κέντρων και αποδόμηση της βασικής τους αποστολής.

Εδώ και καιρό έχει γίνει σαφές πώς ο κ. Μητσοτάκης και το “πετυχημένο” επιτελικό του κράτος αντιμετωπίζουν τους επιστήμονες και τα επιστημονικά δεδομένα: επιμένουν να θέλουν να καθυποτάξουν όσους τους «ενοχλούν» με την προβολή της πραγματικότητας που τόσο απεχθής είναι για την κυβέρνηση.

Η επιστήμη υπηρέτης της πολιτικής τους. Όποιοι μάλιστα δεν προσαρμόζονται προθύμως σε αυτό το αυταρχικό και σκοταδιστικό δόγμα διακυβέρνησης, αργά ή γρήγορα τιμωρούνται.

Το αυταρχικό και εχθρικό προς την επιστήμη και τις διαδικασίες λειτουργίας της μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ, αποδεικνύεται ένας πολύ επικίνδυνος παράγοντας την κρίσιμη αυτή περίοδο. Γίναμε μάρτυρες στην πανδημία, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες. Για όλα έφταιγαν άλλοι, σε όλα αγνοήθηκαν και απαξιώθηκαν οι φωνές των επιστημόνων.

Σήμερα έχουμε ανάγκη ένα κράτος που συνεργάζεται με συντεταγμένο τρόπο με τους ερευνητικούς φορείς και τους ειδικούς επιστήμονες που τους στελεχώνουν, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της οχύρωσης της χώρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές και την προσαρμογή στη κλιματική κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διαπιστώσει πώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί πραγματικά με τους επιστήμονες και τους ερευνητικούς φορείς. Ο κύριος στόχος της είναι να τους φιμώσει, ώστε να μην την εκθέτουν στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Η κοινωνία που έχει ανάγκη την γνώση και τα πορίσματα των ερευνών τους, θα στηρίξει την ανεξαρτησία τους και το έργο τους».