Αποκαλυπτικά για τη διάρθρωση του χρέους των φορολογούμενων προς το κράτος είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ, καθώς όπως προκύπτει, 3,87 εκατ. πολίτες οφείλουν στην εφορία συνολικό ποσό 101,58 δισ. ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το συνολικό χρέος φτάνει τα 182 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν και τα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των λοιπών πρόσθετων συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεων. 
 
Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ στην απάντησή της στη Βουλή, «τα διάφορα συνεισπραττόμενα (προσαυξήσεις, τόκοι, τέλη, λοιπά συνεισπραττόμενα) δεν καταγράφονται σε κάποιου είδους έγγραφα ή αρχεία, αλλά υπολογίζονται κάθε φορά κατά τη στιγμή της πληρωμής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». 

πίνακας οφειλετών ανά κατηγορίες χρεών (πινακας Καθημερινής)
 
Ακόμα πιο αποκαλυπτικά, τα στοιχεία για τα χρέη που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, καθώς προκύπτει πως μόλις 41.232 οφειλέτες ευθύνονται για το 90% σχεδόν των χρεών προς το Δημόσιο, αφού χρωστούν συνολικό ποσό μεγαλύτερο των 91 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, 3,6 εκατ. πολίτες οφείλουν μόλις 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ. 
 
Σημειώνεται επίσης πως σημαντικό μέρος του χρέους αφορά πτωχευμένες και προβληματικές επιχειρήσεις που σήμερα δεν υφίστανται, με τα ποσά να αναμένεται να μην εισπραχθούν ποτέ.


Αναλυτικά στοιχεία για τα χρέη προς το Δημόσιο (πινακας Καθημερινής)
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό για τον χρωστούμενο ΦΠΑ ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο για τον φόρο εισοδήματος φτάνει τα 18,5 δισ. ευρώ, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ. 
 
Αναφορικά με τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, στις 31 Ιουλίου το συνολικό χρέος από επιστροφές φόρων έφτανε μόλις τα 1,8 δισ. ευρώ.