Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015 αποτελεί το επίσημο φεστιβάλ της Κύπρου για την ταινία μεγάλου μήκους. Συνδιοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.
 
Φέτος θα πραγματοποιηθεί από 17 μέχρι 26 Απριλίου 2015 και αξίζει να αναφερθεί ότι ρεκόρ σημειώνουν οι συμμετοχές των κυπριακών ταινιών φέτος. Επίσης στο φεστιβάλ θα έχουμε κριτή τον Βαγγέλη Μουρίκη. 
 
 
 
1. VIEWFINDER: MΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
 
To τμήμα VIEWFINDER αποτελεί το μη διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ που παρουσιάζει βραβευμένες ταινίες, οι οποίες έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς ανάμεσά τους και οι ακόλουθες:
 
«Λεβιάθαν»  (ΡΩΣΙΑ / Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κ.α.)
Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ επιστρέφει στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015 με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις αφού θέμα της είναι η πολιτική διαφθορά στη σύγχρονη Ρωσία. 
 
«Whiplash» (Η.Π.Α. / Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Τζέι Κέι Σίμονς, Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ, Όσκαρ Καλύτερου Μιξάζ, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου κ.α.) 
Στην κορυφαία αυτή ταινία του Damien Chazelle για την ηθική της επιτυχίας, ο Τζέι Κέι Σίμονς αναλαμβάνει τον ρόλο ενός καθηγητή της τζαζ. Με μεθόδους διδασκαλίας κάθε άλλο παρά συμβατικές, σπρώχνει τους φοιτητές του στα όριά τους στον βωμό της τέλειας ερμηνείας. 
 
«Ξενία» (ΕΛΛΑΔΑ / Eπίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Un Certain Regard» του 67ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών)
Εντυπωσιακή έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς η ελληνική ταινία του Πάνου Κούτρα, που αφηγείται την πορεία δύο έφηβων, δεύτερης γενιάς Αλβανών. Όταν η Αλβανή μητέρα τους πεθαίνει, ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από παιδιά. 
 
«Corn Island» (ΓΕΩΡΓΙΑ / Νικήτρια ταινία του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο “Bridging the borders” στο Διεθνές Φεστιβάλ του Παλμ Σπριγκς  κ.α.)
Η ταινία του Γκιόργκι Οβασβίλι από τη Γεωργία, διαδραματίζεται σε ένα ποτάμι στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία και αφηγείται τη σχέση ενός ηλικιωμένου αγρότη με την εγγονή του αλλά και τη μαγεία της φύσης.
 
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Το Άλλο Σινεμά του Φανταστικού» (Περιλαμβάνει διεθνείς μεγάλου μήκους ταινίες με έντονο το στοιχείο του φανταστικού.)
 
«Νορβηγία» (EΛΛΑΔΑ / Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.α.)
Η ατμοσφαιρική, αλληγορική αυτή ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστές βρυκόλακες του υποκόσμου. 
 
«A Girl Walks Home Alone at Night» (H.Π.Α / Gotham Independent Film Award for Breakthrough Director κ.α.)
Η ταινία αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Ιρανής Ανα Λίλι Αμιρπούρ. Πρόκειται για την πρώτη Ιρανική ταινία με πρωταγωνιστές βαμπίρ, τους  οποίους η σκηνοθέτις τοποθετεί σε ένα κινηματογραφικό χώρο κατασκευασμένο από στοιχεία που δανείζεται από δημοφιλή κινηματογραφικά είδη. Σε μία απροσδιόριστη βιομηχανική πόλη, ένα θηλυκό βαμπίρ παρατηρεί την παρακμή των κατοίκων και τιμωρεί τους υπαίτιους, μέχρι το βράδυ που θα ερωτευθεί.
 
«Goodnight Mommy» (ΑΥΣΤΡΙΑ / Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο)
Οι σχέσεις δύο αγοριών με τη μητέρα τους δοκιμάζονται σε αυτό το αιχμηρό ψυχολογικό θρίλερ από την Αυστρία, των Φραντς και Φιαλά. Όταν η μητέρα τους επιστρέφει από το νοσοκομείο μετά από μια σειρά επεμβάσεις στο καλυμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά με επιδέσμους πρόσωπό της, τα αδέρφια πιστεύουν ότι είναι μια ξένη.
 
2. EΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Συμμετοχή – ρεκόρ σημειώνεται φέτος για τις κυπριακές ταινίες αφού τέσσερεις νέες κυπριακές παραγωγές θα διαγωνιστούν στο φετινό Φεστιβάλ, στο ειδικό Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα που δημιουργείται για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, για το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής ταινίας θα διαγωνιστούν οι: 
1. «Μέλος Οικογένειας», του Μαρίνου Καρτίκκη
2. «Τα Μαγικά Φασόλια», του Θεόδωρου Παναγίδη
3. «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, και 
4. «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιτερ.
 
3. ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GLOCAL IMAGES
 
Συνολικά εννέα ταινίες πρόκειται να διαγωνιστούν φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους και η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» (Κύπρος). Eμπνευσμένη από την τελευταία μέρα της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη, η ταινία του Παπαβασιλείου διαγωνίζεται και στο Εθνικό Διαγωνιστικό μέρος ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.
 
To σκηνοθετικό ντεμπούτο του Guy Myhill «Τhe Goob» (Μεγάλη Βρετανία), είναι ένα δράμα ενηλικίωσης με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού ρεαλισμού, και φόντο τα Φένλαντς της Ανατολικής Αγγλίας. Με ήρωες λαϊκούς τύπους με απειλητικά πρόσωπα και ιδρωμένους από τον κόπο εργάτες, η ταινία αποδίδει την απελευθέρωση αλλά και τον εγκλεισμό αυτών των αφανών ηρώων. 
 
Ο Eric Cherrière σκηνοθετεί το φιλμ νουάρ «Cruel» (Γαλλία), με πρωταγωνιστή ένα απρόσμενο ήρωα της διπλανής πόρτας: ένα κατά συρροήν δολοφόνο. 
 
Στη ταινία «The Chambermaid Lynn» (Γερμανία), του Ιngo Haeb, η καμαριέρα Lynn ψάχνει με μανία τα υπάρχοντα των πελατών του ξενοδοχείου με την ελπίδα να ανακαλύψει τα μυστικά τους. Όταν συναντά την Κιάρα, μια call-girl που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ξενοδοχείο, η Lynn θα τολμήσει να βγει από το καβούκι της. 
 
Από την Αφρική θα δούμε την ταινία «Diffret» (Αιθιοπία), του Zeresenay Berhane Mehari , με εκτελεστή παραγωγό την Αντζελίνα Τζολί, η οποία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου. Όταν η νομική υπόθεση του  νεαρού κοριτσιού που βοηθάει φέρνει όλη την αλήθεια στο φως, η καριέρα και η ζωή της θα τεθούν σε κίνδυνο. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν και η επίσημη υποψηφιότητα της Αιθιοπίας για τα Όσκαρ.
 
Κυριολεκτικά «εκρηκτική» έχει χαρακτηριστεί η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast» (Ελλάδα). Η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ η πορεία της συνεχίζεται με προσεχή σταθμό την Κύπρο. Σε μια Ελλάδα που ζει στον απόηχο της έκρηξης, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι ερωτικές σχέσεις δοκιμάζονται.  
 
Η ταινία «Valley» (Ισραήλ), της Sophie Artus, ξεδιπλώνει την ιστορία τριών εφήβων που έρχονται αντιμέτωποι με τη βία, στο σχολείο αλλά και στην οικογένειά τους, βιώνοντας τη σκληρότητα μα και την ομορφιά του εφηβικού κόσμου.
 
Η ταινία «Three Windows and a Hanging» (Κόσοβο, Γερμανία) του Isa Qosja, είναι μια οδυνηρή ιστορία για ένα χωριό που αναγκάζεται να κλείσει τα μάτια μπροστά στον βιασμό γυναικών από σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, το 1998-99.
 
Η ταινία «Homesick» (Γερμανία, Αυστρία) του Αυστριακού σκηνοθέτη Jakob M. Erwa αφηγείται την ιστορία της φιλόδοξης Τζέσικα, μαθήτριας του τσέλο, η οποία λαμβάνει τιμητική πρόσκληση για να εκπροσωπήσει τη Γερμανία σε διεθνή διαγωνισμό κλασικής μουσικής. Το άγχος που την καταλαμβάνει την επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία. 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος οι περισσότεροι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες διαγωνίζονται θα είναι μαζί μας στην Κύπρο, και θα συμμετέχουν σε ζωντανό διάλογο με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας τους σε Λεμεσό και Λευκωσία.

 
4. ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 
Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τον διεθνή χώρο του κινηματογράφου. Φέτος την επιτροπή απαρτίζουν οι:
 
Kristi Zea: (Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής): Aμερικανίδα παραγωγός και σκηνογράφος η οποία έχει προταθεί 2 φορές για Βραβείο Όσκαρ και εργάστηκε σε κορυφαίες ταινίες όπως «Αs Good as it Gets», «The Departed»,  «Silence of the lambs», «Philadelphia», «Goodfellas»  και πολλές άλλες.
 
Elma Tataragic: Υπεύθυνη προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και βραβευμένη σεναριογράφος – παραγωγός.
 
Βαγγέλης Μουρίκης: Πολυβραβευμένος Έλληνας σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου με συμμετοχή σε περισσότερες από 30 βραβευμένες ταινίες ανάμεσά τους: «Το μικρό ψάρι» και «Μαχαιροβγάλτης» (Γιάννη Οικονομίδη), «Ψυχή Βαθιά», (Παντελή Βούλγαρη), και «Ο Βασιλιάς» (Νίκου Γραμματικού). Η πιο πρόσφατη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, με τίτλο «Νορβηγία», θα προβληθεί στο φετινό Φεστιβάλ κάτω από τη θεματική ενότητα «Το Άλλο Σινεμά του Φανταστικού». O κύριος Μουρίκης κέρδισε το Bραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το οποίο του απονεμήθηκε στις 30 Μαρτίου για την ερμηνεία του στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι» που είδαμε πέρυσι στις Κινηματογραφικές Μέρες. 
Άδωνις Φλωρίδης: Κύπριος σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει το σενάριο και συν-σκηνοθετήσει τις ταινίες «Kalabush» και «Εspresso» οι οποίες έχουν προβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου και έχουν βραβευθεί και τύχει διαφόρων διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει επίσης σκηνοθετήσει αριθμό ντοκιμαντέρ. Πρόσφατα έχει τελειώσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Rosemarie». Έχει διατελέσει μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος» και είναι μέλος του δ.σ. του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ.
Christie Huysmans: Βελγίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, θεωρητικός και κριτικός του κινηματογράφου. Μέλος της ένωσης CinéFemme και της Βελγικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, η Christie Huysmans ειδικεύεται στη δημιουργική γραφή.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη διεύθυνση www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.
 
Πρόσθετες πληροφορίες:
 
Υπότιτλοι:
Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
 
Είσοδος:
€6 Εισιτήριο Ημέρας
€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας, για μαθητές, για κατόχους κάρτας ΑμεΑ