Ωστόσο, να αναφερθεί ότι είναι λιγότερες οι απαγωγές σε σχέση με το 2014.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν φέτος, ο οποίος θα ανακοινωθεί  από τους RSF στα τέλη Δεκεμβρίου.
 
Η αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι έχει να κάνει με την αύξηση των απαγωγών δημοσιογράφων στην Υεμένη.
 
 Στη Συρία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι από οργανώσεις που δεν συνδέονται με κυβερνήσεις (26). Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος κρατεί 18 δημοσιογράφους, στη Συρία και στο Ιράκ.
 
«Σε ορισμένες περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, έχει αναπτυχθεί μια πραγματική βιομηχανία ομήρων», τονίζει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.
 
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι (-14%), όπως και ο αριθμός των  απαγωγών με μείωση κατά 34% σε σχέση με το 2014.
 
«Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου για τους δημοσιογράφους», δηλώνει η RSF.
 
Οι RSFεκτιμούν πως η μείωση των απαγωγών έχει να κάνει με την ηρεμία στην Ουκρανία, στην οποία είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός απαγωγών δημοσιογράφων πέρυσι.
 
Το 2015 οκτώ δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας δημοσιογράφος θεωρείται αγνοούμενος «όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί ότι είναι θύμα ανθρωποκτονίας ή απαγωγής και καμιά αξιόπιστη ανάληψη ευθύνης δεν έχει γίνει γνωστή».

Στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός εξαφανίσεων δημοσιογράφων. «Η αβεβαιότητα που πλανάται για την τύχη αγνοουμένων συνιστά ένα τρομακτικό όπλο αποτροπής για όσους θα ήθελαν να μεταβούν σε αποστολή σε επικίνδυνες περιοχές», σημειώνουν οι RSF.