Το 2,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ – 1,8 τρισ. δολάρια – σε στρατιωτικές δαπάνες

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες του 2018 αντιστοιχούσαν στο 2,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή σε 239 δολάρια ανά άτομο, φτάνοντας τα 1,822 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το 2017, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία κατέχουν συνολικά το 60% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), για το 2018 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 2,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, φτάνοντας τα 1,822 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το 2017 και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από το 1988. Οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε 239 δολάρια ανά άτομο. Η Κίνα αύξησε τις δαπάνες της, για 24ο συνεχόμενο χρόνο, κατά 5% στα 250 δισ. δολάρια, ενώ η Τουρκία αύξησε το ποσοστό της κατά 24%, δαπανώντας 19 δισ. δολάρια.

Την κούρσα στον τομέα των εξοπλιστικών οδηγούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία, που μαζί κατέχουν συνολικά το 60% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρσι -για πρώτη φορά από το 2010- κατά 4,6%, στα 649 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν με διαφορά τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη. Ενδεικτικό είναι πως οι περσινές δαπάνες τους ισοδυναμούσαν με όσα ξοδεύουν συνολικά οι αμέσως επόμενες 8 χώρες στην κατάταξη. Επισημαίνεται πως αυτό συνέβη λόγω των συμφωνιών που έχει υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ από το 2017.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία αύξησε τις δαπάνες της κατά 8,9% στα 11,6 δισ. δολάρια, η Ουκρανία κατά 21% στα 4,8 δισ. δολάρια, ενώ άνοδο μεταξύ 18% και 24% καταγράφηκε και στις δαπάνες Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Λιθουανίας και Λετονίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του SIPRI, για την αύξηση στις χώρες αυτές παίζει ρόλο το «φόβητρο» της Ρωσίας που ωστόσο μείωσε τις δικές της δαπάνες κατά 3,5% σε σχέση με το 2017.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις