Δέκα ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι ειδικοί καλούνται να διαχειριστούν την διάδοση της μετάλλαξης , όπως περιέγραψαν μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Για το νέο πρωτόκολλο που ορίζει ότι δεν θα κλείνει ένα σχολικό τμήμα με ένα μόνο κρούσμα, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «θα πρέπει πλέον τα κρούσματα να είναι 50%+1  και η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φορά που έχουμε μία ίωση (σε αυτή την περίπτωση την covid-19) το 30% περίπου των παιδιών στην τάξη θα νοσήσει σε πρώτη φάση. Μετά εξασθενεί η κατάσταση, αλλά μετά από 1-2 μήνες ξανανοσούν τα παιδιά της ίδιας τάξης σε ένα ποσοστό».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική, τα νούμερα αυτά μπορεί να ανεβούν περισσότερο» προσέθεσε ο παιδίατρος, τονίζοντας πως τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. «Αυτή την στιγμή έχουμε ποσοστό 9% στο Γυμνάσιο και 19% περίπου στο Λύκειο που έχει εμβολιαστεί. Μπορούν να εμβολιαστούν περισσότερα . Οι συνάδελφοι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν έναν καλό ρόλο, γιατί αυτούς συμβουλεύονται οι γονείς. Γιατί η φοβία στους ενήλικες, που ένα 20%-30% δεν εμβολιάζονται, πολλαπλασιάζεται στα παιδιά» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «πρέπει να αυξηθεί οπωσδήποτε η ιχνηλάτηση το επόμενο διάστημα, κυρίως την εποχή που θα ανοίξουν τα σχολεία και τα ΑΕΙ. Ειδικά στους φοιτητές που είναι πιο χαλαροί και μεγάλο ποσοστό δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε ζητήσει να υπάρχουν και εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια».

Για την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που εποπτεύει ο ΕΟΔΥ φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει αύξηση στην περιφέρεια -όχι σε όλες τις περιοχές. Στην Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στη Θράκη. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει ύφεση στην Κρήτη. Ωστόσο, σε Θεσσαλονίκη και Αττική τα πράγματα φαίνεται να παραμένουν σταθερά». Συνολικά, υπάρχει «τάση σταθεροποίησης, εδώ και τρεις εβδομάδες. Είμαστε στα ψηλά, αλλά μπορούμε να πούμε ότι περάσαμε αυτό το δίμηνο, που επίσης ήταν ένα στοίχημα, με αυτό το κύμα που είδαμε. Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση. Οι εισαγωγές όντως αυξήθηκαν. Η αύξηση των θανάτων είναι το φυσιολογικό επόμενο μετά την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ» κατέληξε.