Σύμφωνα με την έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης (IFOP), το παραπάνω ποσοστό αφορά την άποψη της γαλλικής κοινωνίας για το κύμα διαμαρτυρίας που έχει εκδηλωθεί κατά το διάστημα 23-25 Μαϊου, όταν ξεκίνησαν και οι απεργίες σε τομείς ενέργειας και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παράγοντες όμως που δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά κατά πολύ την κοινή γνώμη. Το προηγούμενο διάστημα (19-20) η στήριξη των Γάλλων ήταν κατάτι υψηλότερη, στο 65%.
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό των Γάλλων που στηρίζουν «απόλυτα» τις κινητοποιήσεις αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, από το 32% στο 34% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα. Το ίδιο συνμβαίνει και με αυτούς που θεωρούν «απόλυτως αδικαιολόγητο» το κίνημα, που αυξάνονται από το 12% στο 17%
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η γαλλική κοινωνία έχει υποστηρίξει σχεδόν κάθε κοινωνική διεκδίκηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το διάγραμμα που παραθέτει το ifop είναι ενδεικτικό
Ποια είναι η κατάσταση
Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, σε μία μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016. Εννέα από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με το CGT, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.
Την Παρασκευή το διασωματειακό στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου κάλεσε σε ανακοίνωσή του να «συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις».
Εκτός από τη συνέχιση των αποκλεισμών, ένατη ημέρα κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, με μία «δυνατή εθνική διαδήλωση» στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία. Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν εξάλλου τη διοργάνωση, «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» μίας «ψηφοφορίας των πολιτών», μεγάλης διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου μέχρι τις 14 Ιουνίου «στις επιχειρήσεις, στις διοικήσεις και στους χώρους σπουδών».
«Δεν υποχωρώ», επαναλαμβάνει ο Ολάντ
«Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ίσε-Σίμα της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να δημιουργούμε δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία».
«Η πρώτη υποχρέωσή μας είναι εκείνη που κάλεσα την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας και για την οποία καλώ ενώπιον όλων των Γάλλων, να κάνουμε τα πάντα για τον εφοδιασμό με καύσιμα των καταναλωτών, για την παροχή των απαραίτητων δημοσίων υπηρεσιών, να επιτρέψουμε τη μετακίνηση όλων και να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία της οικονομίας» συνέχισε ο αρχηγός του Κράτους.
«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε, πάντοτε με σεβασμό των ελευθεριών, αλλά και της πρώτης των ελευθεριών που είναι η ελευθερία της κυκλοφορίας» ανέφερε. Για τον Φρανσουά Ολάντ, «ο διάλογος είναι πάντα δυνατός, ωστόσο ποτέ δεν στηρίζεται σε τελεσίγραφα».
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα κεντρικό συνδικάτο με ιστορία που μπορεί να πει τι θα είναι ο νόμος ή τι δεν πρέπει να είναι ο νόμος» είπε, αναφερόμενος στο CGT.
Ολόκληρη η έρευνα του IFOP
Θ.Κ.