Ο Ακχουντζάντα δήλωσε μέσω Twitter ότι «εκτός από την αξιοποίηση όλων των πόρων που διαθέτουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, ζητώ επίσης την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, των οργανισμών βοήθειας και των ανθρωπιστικών φορέων για να βοηθήσουμε τους Αφγανούς που έχουν πληγεί από τον σεισμό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός είχε επίκεντρο 46 χιλιόμετρα από την πόλη Κοστ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, σε βάθος δέκα χιλιομέτρων. Η επαρχία Πακτίκα, νότια του Κοστ και στα σύνορα με το Πακιστάν, επλήγη επίσης από τον σεισμό.

Το Τμήμα Πληροφόρησης και Πολιτισμού της Πακτίκα ενημέρωσε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μόνο στις επαρχίες Γκαγιάν και Μπαρμάλ έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και 1.500 τραυματίστηκαν.

Οι ντόπιοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν να αναζητούν τους αγαπημένους τους κάτω από τα συντρίμμια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς εκατοντάδες σπίτια έχουν μείνει ερείπια. Οι πληγέντες ζουν σε σκηνές και ορισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν τους μποτιλιαρισμένους και σκονισμένους δρόμους όταν πρόκειται να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Η Κίνα, το Πακιστάν, το Ιράν και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή και δήλωσε ότι το Πακιστάν θα στηρίξει τις αφγανικές αρχές.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα να στείλει βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα. Ομοίως, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το Αφγανιστάν, Τόμας Νίκλασον, σημείωσε ότι το μπλοκ «είναι έτοιμο να συντονίσει και να παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης».